Autoritatile locale din comuna Lumina au aprobat un proiect de hotarare privind semnarea unui acord de infratire si de colaborare cu satul Sireti, raionul Străşeni, din Republica Moldova.

In acest sens o delegatie condusa de primarul comunei Lumina, Ioan Roman, s-a deplasat in Republica Moldova in cursul saptamanii trecute pentru a semna acordul de infratire.

Evenimentul a avut loc in data de 18 aprilie in satul Sireti, acolo unde primarul satului Sireti, Pavel Rebeja, si primarul comunei Lumina, Ioan Roman, au semnat documentul oficial care atesta acordul de infratire si colaborare.

Conform documentului semnat, autoritatile locale se angajeaza sa contribuie la intarirea legaturilor de prietenie intre comunitatile pe care le reprezinta.

Acordul ofera posibilitatea deschiderii de noi posibilitati pentru raporturile de colaborare in domenii de interes reciproc si promovarea de schimburi de experienta si de bune practici in vederea implementarii unor proiecte de dezvoltare economica si sociala in beneficiul celor doua comunitati.

Cele doua parti vor avea in vedere identificarea unor proiecte de dezvoltare economica si sociala, proiecte care pot beneficia de sustinerea financiara a Uniunii Europene  si pot incheia parteneriate de colaborare pentru realizarea si finantarea din bugetele lor locale a unor obiective de investitii in cele doua localitati, in conformitate cu legislatiile in vigoare in statele lor.

Pentru comuna Lumina acesta este primul protocol de colaborare si infratire incheiat cu o localitate dintr-un stat strain. Oportunitatea semnarii acestui protocol este data de caracterul special al relatiilor dintre Romania si Republica Moldova, conferit de comunitatea de limba, istorie, cultura si traditii  si de dorinta consolidarii relatiilor de colaborare intre autoritatile administratiei publice locale, din cele doua state.

Mai mult decat atat, semnarea protocolului are loc in anul in care Romania celebreaza 100 de ani de la semnarea Marea Unirii.

Satul Sireti, este situat in  Raionul Strășeni din Republica Moldova si este aflat la 17 km de municipiul Chișinău si la 9 km de orașul Strășeni.

Conform recensamintului din anul 2004 populatia satului este de 5 778 locuitori. Satul Sireți deține mai multe obiective geografice: lacuri,rauri dealuri. Principalele lacuri sunt:Lacul Sireți-Ghidighici, Lacul Bahna, Lacul lui Boaghi, Lacul Frigiderului,în majoritate situate în bazinul hidrografic al râului Sireți,cu excepția Lacului Sireți-Ghidighici,locul unde se varsă râul.

Cu două mănăstiri și o biserică, două grădinițe, un liceu, o școală primară, Casă de cultură, centru comercial, muzeu și zeci de afaceri locale, satul Sireți din raionul Strășeni poate fi desemnat cu încredere centru cultural în mediul rural din Republica Moldova. Trebuie mentionat ca una dintre grădinițe a fost renovată cu mijloace financiare oferite de Guvernul României și dată în exploatare în anul 2013, numarul de prescolari din satul Sireti fiind de 300 de copii.

La Centrul Cultural din sat isi desfasoara activitatea ansamblurile folclorice, corul sătesc, secțiile de dansuri, șah și dame sau teatru.

Potrivit unei legende, satul Sireți a fost întemeiat de vitejii lui Ștefan cel Mare. Ca să apere hotarul de la Nistru de tătari, domnitorul Moldovei dăruia pământul din preajmă celor mai curajoși ostași din armata sa. De aceea, unul dintre primii locuitori ai acestei localități și presupusul întemeietor este un viteaz pe nume Ursu – fost luptător din armata lui Ștefan, care s-a evidențiat într-o bătălie crâncenă. Denumirea satului se trage de la râul Siret, drept dovadă sunt familiile Vrânceanu, Munteanu, Pruteanu, Bârlad sau Ursu, care se trag din acea regiune și vin să confirme legenda.