Consiliul Local Lumina a aprobat la finalul lunii ianuarie bugetul pe anul 2023. În acest an Comuna Lumina are cel mai mare buget de investiții de până acum iar totul se datorează numărului foarte mare de proiecte care au fost depuse de către Primăria Lumina și care au obținut finanțare în cadrul programelor Anghel Saligny sau PNRR, printre altele.
Primarul Comunei Lumina, domnul Dumitru Chiru, spune că a reușit să depună și să obțină finanțare pentru un număr de 12 proiecte a căror valoare cumulată este de 50 de milioane de lei.
Proiectele de investiții se axează pe modernizarea străzilor, vor fi asflatați 5 km de străzi, dar va fi extinsă si rețeaua de canalizare din localitate. Străzile Decebal, Islazului, Frunzelor, Dumitru Comșa, Traian, Murelor, Teiului și Pinului vor intra într-un amplu proces de modernizare pentru care s-a obținut finanțare de peste 1,8 milioane de euro. Rețeaua de canalizare urmează să fie extinsă pe străzile din zona B5 și pe Strada Tulcei într-un proiect cu o valoare de peste 650 de mii de euro.
Prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență s-a obținut finanțare pentru reabilitarea mai multor clădiri sau instituții publice în cadrul Componentei 5 din PNRR – Valul renovării. Tot prin PNRR s-a depus și obținut finanțare prin intermediul Componentei 10 – Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde pentru proiectul ce vizează amenajarea unor piste de biciclete dar și instalarea de puncte de reîncărcare a vehiculelor electrice.
De asemenea, prin intermediul Companiei Naționale de Investiții urmează să înceapă construcția unei creșe. Proiectul a fost scos la licitație și mai este doar un pas până la demararea lucrărilor. Imobilul va fi de dimensiuni medii, va avea 40 de locuri pentru copii, zona pentru studiu și joacă, vestiare și bucătărie proprie. Valoarea proiectului este de aproximativ 12,2 milioane de lei. Comuna are în acest moment două corpuri ale grădiniței unde își desfășoară activitatea 255 de copii.
Comuna Lumina va avea propriul parc fotovoltaic
Un alt proiect extrem de important pentru comunitatea locală este cel care vizează proiectul de construire a unui parc fotovoltaic în extravilanul comunei Lumina, care va degreva autoritatea locală de o mare cheltuială pentru plata facturilor la energie electrică .
„Proiectul a fost semnat cu partenerii norvegieni și presupune înființarea, pe trei hectare de teren, a unui parc de panouri fotovoltaice. Energia rezultată va fi folosită în interesul comunei: iluminat public, energie electrică instituții de învățământ” a declarat primarul Dumitru Chiru.
Proiectul LIGHT (Lerning to Impove the Global Health Together) este finanțat prin Mecanismul Financiar de Granturi SEE&Norvegiene 2014-2021, Apelul 3.1 „Capacitate sporită de furnizare a energiei regenerabile” – Alte surse regenerabile de energie (SRE) Domeniu de interes: Energie regenerabilă.
Capacitatea parcului fotovoltaic va fi de 0,25Mwh, format din 555 panouri fotovoltaice ce vor produce energie regenerabilă pentru clădirile administrației publice locale a UAT Lumina și iluminatul public al comunei. Valoarea scrisorii de grant este de 406.494 euro, iar durata de implementare a proiectului este de 10 luni.
S-a obținut finanțare și pentru satul pescăresc din Sibioara
Un alt proiect important pentru localitate care va contribui la dezvoltarea activităților recreative este cel care vizează înființarea unui parc cu tematică pescărească în satul Sibioara. Consilierii locali din comuna Lumina au aprobat în luna septembrie 2022 un proiect de hotărâre ce presupune demararea proiectului de amenajare pentru un sat pescăresc în satul Sibioara.
Autoritățile locale din Lumina au achiziționat serviciile unei societăți specializate care se ocupă de întocmirea documentației în vederea depunerii cererii de finanțare în cadrul Programul POP AM – FLAG Dobrogea. Cererea de finanțare depusă a obținut finanțare în cadrul Programul POPAM – FLAG Dobrogea Nord măsură 2. 1 – Apel : POPAM/1050/4/1/ pentru proiectul „Construire parc tematic pescăresc în Sibioara”, precum și de asistență la implementare.
Aceste proiecte au primit finanțare și au fost semnate contractele de finanțare, spune primarul comunei Lumina. Referitor la implementarea acestora domnul Dumitru Chiru a declarat:
“Vin cu vești bune: avem, în acest an, cel mai mare buget de investiții. Sunt 50 de milioane de lei, finanțări semnate pentru proiectele noastre.
Am reușit să obținem finanțare pentru douăsprezece proiecte. Amenajăm străzi (două loturi, proiectele însumate fiind de peste 12 milioane), construim creșă (peste 8 milioane), extindem sistemul de canalizare (aproape 4 milioane), renovăm și modernizăm mai multe clădiri și instituții, facem parc fotovoltaic, sat pescăresc, construim piste pentru biciclete.
Pentru aceste proiecte am muncit mult, au fost nenumărate drumurile făcute pentru ca proiectele să fie finanțate și de aceea nu am fost pe străzi, alături de dumneavoastră atât de mult cât ne-am fi dorit. Dar am reușit! Îi mulțumesc bunului Dumnezeu, echipei mele și mai ales dumneavoastră, locuitori ai comunei noastre care m-ați creditat cu încredere. Rezultatele muncii acestui mandat se văd.
Nu ne oprim aici, facem proiecte în continuare. Să ne ajute Dumnezeu să le putem duce la capăt să fim mândri că trăim în Lumina!”
Printre alte proiecte care se află în stadiu de evaluare pentru obținerea finanțării se află o baza sportivă multifuncțională care va fi construită în comună și care este în evaluare la Compania Națională de Investiții.
De asemenea, Primăria Lumina a demarat procedurile legale, ce implică, printre altele, obținerea acordului de mediu pentru proiectul care vizează extinderea sistemului inteligent de distribuție gaze naturale în satele Oituz și Sibioara. Lungimea extinderii rețelei de distribuție a gazelor naturale va fi de 27.466 metri, iar numărul gospodăriilor ce urmează a fi conectate este de 836.
Finanțarea este de 28.222.330,05 lei și va fi asigurată, cea mai mare parte din bugetul Ministerului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației. Autoritatea locală va suporta din bugetul său 880.094,64 lei.