Dezvoltarea durabila reprezinta realizarea unei calitati mai bune a vietii in prezent fara a compromite sansa generatiilor viitoare la un trai cat mai bun.
Conform viziunii dezvoltarii durabile, progresul integreaza obiective imediate si pe termen lung, acţiuni locale si globale, probleme economice si de mediu, toate fiind inseparabile.
Comuna Lumina este asezata in partea central-estica a Judetului Constanta si a fost infiintata din punct de vedere administrativ pe 9 mai 1989, fiind formata din localitatea Lumina si satele Oituz si Sibioara. De la data infiintarii sale si pana in prezent, comuna Lumina, populatia totala a localitatii s-a dublat, daca ar fi sa ne luam dupa datele statistice oferite de I.N.S.
Dezvoltarea comunei a devenit din ce in ce mai accelerata odata ce perspectiva aderarii la Uniunea Europeana a adus dupa sine si posibilitatea obtinerii de fonduri necesare pentru implementarea unor proiecte vitale.
Situata la 15 km de municipiul Constanta, parte din Zona Metropolitana Constanta si cu o populatie din ce in ce mai mare, care are asteptari si cerinte din ce mai multe, comuna Lumina a inceput sa se transforme incetul cu incetul.
Autoritatile locale au inteles nevoile oamenilor si au demarat de-alungul ultimilor ani o serie importanta de proiecte, vitale pentru ca cetatenii localitatii sa traisca la standarde normale.
Astfel, Primaria si Consiliul Local Lumina au inteles necesitatea demararii unor proiecte vitale si implementarea lor intr-o anumita ordine, astfel incat acestea sa nu se faca haotic.
Extinderea si reabilitarea retelei de alimentara cu apa, Introducerea retelei de gaze, Introducerea retelei de canalizare in localitatea Lumina si satul Sibioara, Introducerea retelei de apa in satul Sibioara, asflatarea si pietruirea strazilor dar si investitiile in educatiile copiilor, traseaza in linii mari prioritatile administratiei locale.
Este important de stiut si de constientizat ca toate proiectele din comuna reprezinta investitii de amploare si ca implementarea lor nu a fost posibila fara un efort financiar important din bugetul local. Orice proiect implementat prin Fonduri Europene sau sume provenite de la Ministerul Dezvoltarii Regionale, a presupus aportul la cofinantarea proiectelor depuse.
Proiectul de introducere a sistemului de canalizare in localitatea Lumina
Unul din cele mai ambitioase si ample proiecte din ultimii zece ani din localitatea Lumina a fost introducerea sistemului de canalizare in localitatea Lumina. Dupa indelungi eforturi a autoritatilor locale, Primaria Comunei Lumina a reusit in anul 2008 sa obtina acordul pentru finantarea proiectului „Reabilitarea si extinderea sistemelor de apa si canalizare in localitatea Lumina, judetul Constanta.”
Proiectul, ce a avut o valoare de 23.482.373 RON (6.884.913 Euro), a fost depus la Ministerul Mediului Mediului si Dezvoltarii Durabile, iar implementarea lui a fost dependenta de gradul de rambursare al investitiilor. Regia Autonoma Judeteana de Apa Constanta a finantat de asemenea si lucrarile din zonele neacoperite de proiectul depus de Primaria Lumina, la finalul proiectului, in comuna Lumina urmand sa existe un sistem de canalizare de 31.765 ml precum si de o statie de pompare de putere mai mare care va trimite apele uzate catre Statia de Pompare de mare capacitate de la Navodari.
Infiintare retea de canalizare Oituz si Infiintare retea de alimentare cu apa in satele Oituz si Sibioara
Inca din anul 2009, Primaria Comunei Lumina a depus mai multe proiecte ce au presupus lucrari de amploare in satele Oituz si Sibioara. Dupa multe eforturi Comuna Lumina a reusit sa obtina de la Ministerul Dezvoltarii finantare pentru aceste proiecte importante. Aprobarea lor s-a facut prin hotarare de guvern, autoritatile locale demarand lucrarile din anul 2012.
Pentru derularea obiectivului „Staţie de epurare şi canalizare la Oituz”, au fost prevazute investitii de aproximativ 8.585.860 de lei. De asemenea pentru proiectul de „Infiintare a retelei de apa in localitatea Sibioara” a fost prevazuta valoarea de 7.982.086 de lei.
Implementarea acestor proiecte a intampinat greutati pentru administratia locala, intrucat la putin timp dupa atribuirea contractelor de executie (ce presupune de asemenea mult timp) si executia partiala a unor lucrari, Guvernul Romaniei a sistat finantarea proiectelor, din lipsa de fonduri. Puse pe pauza, proiectele au asteptat din nou finantare de la guvern, lucru ce s-a intamplat la finalul anului 2015.
Infiintare retea de gaze in localitatea Lumina
Un alt proiect amplu si extrem de important pentru comuna Lumina a fost reprezentat de infiintarea retelei de alimentare cu gaze in comuna Lumina. Introducerea retelei de gaze din Lumina a fost va finaliza intr-un prim stadiu in anul 2009. Proiectul initial a presupus introducerea a 65 de km de conducta de gaze. Odata cu dezvoltarea comunei, prin extinderea cu noi loturi de case, atribuite cetatenilor fie prin intermediul Legii 15/2003 sau prin contracte de concesiune, reteaua de gaze a fost extinsa, lucrarile de extindere fiind finalizate in anul 2015.
Îmbunătăţirea reţelei de străzi în comuna Lumina
Dupa finalizarea introducerii retelelor de apa, canalizare si gaze, ce au presupus ample lucrari de interventie in domeniul public, o prioritate pe agenda administratiei locale a fost imbunanatirea retelei de strazi din comuna. Astfel pe parcursul ultimilor ani, localitatea Lumina si-a extins numarul de strazi asfaltate. Vorbim asadar despre strazile 22 DECEMBRIE, CAMPULUI, LUCEAFARULUI, LILIACULUI, MORII, BROTACEI , ce insumeaza o distanta de 6,8 km. De mentionat este ca si drumul din localitatea Sibioara (aflat intr-un stadiu avansat de degradare), a fost reabilitat complet si asfaltat pe o distanta de 5.5 km.
Lucrarile de modernizare a drumurilor din comuna au fost finantate cu fonduri guvernamentale si judetene. Astfel, proiectul „Îmbunătăţirea reţelei de străzi în Comuna Lumina”, are ca obiectiv asfaltarea şi pietruirea mai multor străzi din comuna. Prin intermediul acestui program vor fi reabilitate strazile 22 Decembire, Cimpului si Narciselor. Valoarea estimată a proiectului este de 15.790.624 de lei fără TVA iar fondurile provin de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. De altfel proiectul a facut parte din aceeasi Hotarare de Guvern de aprobare a lucrarilor si s-a lovit de aceleasi probleme legate de suspendarea finantarii din partea Ministerului, din lipsa de fonduri.
Pe langa asfaltare, au fost pietruite si reabilitate si celelate strazi din comuna Lumina, precum si satele Oituz si Sibioara.
Investitii in educatie
In ultimii ani, investitiile in educatia copiiilor au fost una din prioritatile administratiei publice locale. Marirea numarului de locuitori a insemnat de asemenea si un numar mult mai mare de prescolari si scolari, carora li s-au asigurat conditii cat mai bune pentru educatie. Un sediu pentru Gradinita din Lumina, Reabilitarea corpurilor de cladire de la Scolile din Lumina (Scoala Noua, Scoala Veche, Scoala din Oituz, Scoala din Sibioara), dotarea acestora cu centrale termice pe gaze/lemne si carbuni sunt doar cateva exemple. Trebuie mentionate si investitiile in crearea unui laborator de informatica, posibile cu sprijinul Consiliului Judetean.
Asigurarea unor conditii cat mai bune de studiu nu a fost reprezentata doar de aceste lucrari. Preluarea in administrare a unor cladiri de la fosta Unitatea Militara, de pe strada Morii, a presupus reablitarea completa a acestora si creearea a 8 clase pentru ciclul gimnazial si de asemenea reabilitarea completa si punerea in functiune a unei crese. Mutarea ciclului gimnazial si a cresei in aceasta locatie a adus oportunitatea infiintarii unui program After School, prin care copiii prescolari isi puteau face temele si lua masa de pranz (in cladirea renovata din incinta Unititatii Militare cu destinatie restaurant-cantina). De asemenea toti prescolarii din comuna Lumina, dar si elevii din satele Oituz si Sibioara beneficiaza de transport gratuit pus la dispozitia lor prin intermediul microbuzelor scolare.
Un nou corp de scoala pentru elevii din Lumina, este numele proiectului ambitios finalizat de autoritatile locale in luna decembrie 2015. Constructia noii cladiri a durat un an si jumatate si a presupus un nou corp de scoala cu sase sali de clasa si doua laboratoare, cabinet medical, camere pentru depozitare produse alimentare, o mica săla de sport, grupuri sanitare la fiecare etaj şi trei căi de acces.
Investiţia, făcută de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, a costat 1.800.000 de lei, iar Primaria Lumina a venit cu o contributie de 2%“.
Noul corp de scoala este conectat la vechea cladire, iar constructia era necesara mai ales din cauza faptului ca numarul de elevi din localitate a crescut considerabil.
Centru de Tineret in localitatea Lumina
Tinerii din Lumina beneficiaza din anul 2013 de un loc in care pot face sport si pot desfasura activitati interactive. Centrul de tineret din localitate face parte dintr-o serie de investitii in Zona Metropolitana Constanta, realizate prin intermediul Programului Operaţional Regional. Acesta presuspus reabilitatea unei cladiri dezafectate de la Unitatea Militara si transformarea acesteia intr-un Centru de tineret.
Valoarea totala a proiectului a fost de aproximativ 3 milioane de lei .
Sediu modern pentru Politia din Lumina
Oamenii legii din comuna Lumina au din anul 2013 un sediu de Politie, situat pe strada Garii din localitate. Asta după multi ani in care au lucrat într-un sediu pentru care plateau chirie. Nu exista un spatiu care sa poată fi folosit in acest sens si care sa apartina administratiei locale. Noul sediu este prevazut cu o sala de asteptare, trei birouri de lucru, o sala de recunoastere si alte cateva birouri administrative.
Pentru reabilitarea cladirii au fost nevoie de 300 mii de lei, bani care au provenit atat din bugetul local, cat si din partea Consiliului Judetean Constanta.
Piata Agroalimentara Lumina
Primaria si Consiliul Local umina au demarat în anul 2013, proiectul de constructie a unei Piete Agroalimentare in Comuna. Proiectul a presupus o investitie in valoare de 5 miliarde de lei, bani proveniti de la bugetul local. In perimetrul celor 500 de metri patrati construiti se afla mai multe magazine de lactate, peste și produse din carne, dar si tarabe pentru legume si fructe. Orice persoana fizica sau juridica ce doreste sa desfasoare activitati comerciale poate inchiria un spatiu in Piata Agroalimentara. Inaugurarea acestui obiectiv a avut loc in anul 2014.
Infiintare Parc in centrul comunei Lumina
Primaria Comunei Lumina a demarat la jumatatea lunii octombrie lucrarile de amenajare a unui parc de recreatie in centrul localitatii Lumina.
Cu o suprafata de 3400 de metri patrati, spatiul public se adreseaza tuturor categoriilor de varsta. Parcul va beneficia de alei de promenada, spatii verzi unde va fi plantat gazon dar si flori si arbusti. Nu va lipsi nici mobilierul urban, bancutele dar si un loc de joaca pentru copii si o pista pentru role.
Parcul va beneficia si de un sistem de iluminat, urmand a fi instalati stalpi de iluminat.
Noi lacasuri de cult pentru credinciosii din comuna Lumina
Pe parcursul anilor administratia locala a investit sume considerabile de bani pentru reabilitarea si constructia lacasurilor de cult de pe raza comunei Lumina. Cel mai recent proiect la care Primaria Lumina a participat activ cu finantare este constructia ce va purta hramul Sfintei Maria Magdalena. Aceasta este situata langa Biserica Veche din comuna. Constructia unui alt lacas de cult era necesara căci biserica veche este foarte deteriorată, fiind construita in urmă cu mai bine de un secol, în 1903.
Comuna Lumina este in continua dezvoltare iar numarul locuitorilor creste pe zi ce trece. Localitatea a cunoscut o extindere importanta prin constructia de noi locuinte dar si afaceri importante ce au adus noi locuri de munca. Extinderea localitatii au facut necesare pietruirea drumurilor de pamant, lucrari de reabilitare a retelei de distributie a energiei electrice. Odata cu cresterea numarului de abonati au fost necesare investitii in noi posturi de transformare dar si investitii in extinderea retelei de alimentare cu energie electrica si iluminat public.
Continuarea proiectelor majore si implementarea altora noi, prin gasirea de noi oprtunitati de finantare, reprezinta cu siguranta un aspect aflat pe lista de prioritati a administratiei publice locale. Ducerea la bun sfarsit a unor proiecte de o asemenea amploare este insa conditionata de mai multe aspecte: resursele financiare necesare (sume din buget local), sprijin pentru finantarea proiectelor, conditii optime pentru lucrarile de implementare a proiectelor si de asemenea un timp mai indelungat.
Iata insa o lista mai amanuntita a obiectivelor ce s-au aflat pe lista de prioritati a administratiei publice locale din ultimii ani:
- INFIINTARE RETEA DE CANALIZARE LUMINA
- INFIINTARE RETEA DE CANALIZARE OITUZ
- INFIINTARE RETEA DE ALIMENTARE CU APA SIBIOARA
- ASFALTARE STRAZI (22 DECEMBRIE, CAMPULUI, LUCEAFARULUI, LILIACULUI, MORII, BROTACEI) (6,8 km)
- PIETRUIRE STRAZI OITUZ
- PIETRUIRE STRAZI LUMINA
- ASFALTARE SIBIOARA (5,5 KM)
- INFIINTARE SI EXTINDERE RETEA DE ALIMENTARE CU GAZE LUMINA
- EXTINDERE RETEA DE ALIMENTARE CU APA LUMINA (CARTIERE NOI ZONA B, ZONA UM)
- EXTINDERE RETEA DE ILUMINAT PUBLIC, ENERGIE ELECTRICA (CARTIERE NOI LUMINA)
- MONTAREA A 10 POSTURI DE TRANSFORMARE NOI PENTRU DESERVIREA RETELEI EXISTENTE DE ENERGIE ELECTRICA
- REABILITARE CLADIRI UNITATEA MILITARA CU DESTINATIE SALI CLASA (CICLUL PRIMAR), CRESA PRESCOLARI
- REABILITARE CLADIRE UNITATEA MILITARA CU DESTINATIA PAVILION ADMINISTRATIV GOSPODARIA LUMINA
- PROGRAM AFTER SCHOOL
- REABILITARE CLADIRE CU DESTINATIA „RESTAURANT”, SERVIRE MASA PRANZ PROGRAM AFTERSCHOOL
- MICROBUZE SCOLARE TRANSPORT ELEVI
- REABILITARE CLADIRE UNITATEA MILITARA CU DESTINATIA “CENTRU TINERET”
- REABILITARE CLADIRE SEDIU POLITIE NATIONALA SI POLITIA LOCALA
- DOTARE SERVICIU POLITIA LOCALA: CAMERE SUPRAVEGHERE LOCALITATE, AUTOTURISM NOU
- EXTINDERE SCOALA LUMINA CU UN CORP DE CLADIRE NOU
- REABILITARE TEREN SPORT SI CREARE TEREN SINTETIC – SCOALA LUMINA
- CONSTRUCTIE SI INAUGURARE PIATA AGROALIMENTARA LUMINA
- CONSTRUCTIE PARC LUMINA
- FINANTARI CONSTRUCTIE BISERICI LUMINA, OITUZ
- REABILITARE GARD CIMITIR VECHI SI CIMITIR NOU LUMINA
- LUCRARI DE REPARATIE SEDIU PRIMARIE
- SPRIJIN PENTRU INFIINTAREA UNUI ANSAMBLU DE DANSURI FOLCLORICE LUMINA
- SPRIJIN ACTIUNI DE AJUTORARE CAZURI SOCIALE IN COLABORARE CU DIVERSE ONG
- CURSURI DE FORMARE PROFESIONALA PENTRU PERSOANELE AFLATE IN CAUTAREA UNUI LOC DE MUNCA, DEZVOLTAREA RESURSELOR UMANE
- ACTIVITATI CULTURALE: ZILELE COMUNEI LUMINA, FESTIVALUL FARMECUL MUZICII