9 mai este o zi cu dublă însemnătate pentru locuitorii comunei care sărbătoresc înființarea actualei forme de organizare administrativă, în 1989, și Ziua Europei.
Ca primă așezare satul Lumina a luat fiinţă în anul 1650, iar din punct de vedere administrativ din anul 1880, după războiul ruso-romano-turc din anul 1877. De-alungul timpului localitatea a purtat denumirile Cogealia și Valea Neagră. Actuala denumire, de Lumina, datează din 1965, în conformitate cu Decretul 799/964. Din anul 1968 până în anul 1989 satul a aparţinut de comuna Ovidiu, iar în 1989 s-a desprins de comuna Ovidiu, formându-se comuna Lumina la care s-au alipit satele Sibioara şi Oituz. Ca instituţie publică, Primăria Lumina s-a înfiinţat pe 9 mai 1989.
Va invităm să descoperiți o bucată din istoria comunei noastre în paginile dedicate de pe pagina de internet a instituției noastre.
- Istoricul comunei
- Despre Oituz
- Despre Sibioara
- Monografia Comunei Lumina – 1993 de Mina Miroslav Maria (profesor Scoala nr. 40 Constanta)
- Comuna Lumina – 30 de ani de istorie
Ziua de 9 mai reprezintă, de asemenea, motiv de celebrare, deoarece se sărbătorește Ziua Europei.
La 9 mai 1950, într-un discurs ţinut la Paris, ministrul de atunci al afacerilor externe, Robert Schuman, propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, punând astfel piatra de temelie a Uniunii Europene. România s-a alăturat și ea acestei familii în 2007 și împărtășește aceleași valori cu alte 26 de state membre si peste 500 de milioane de locuitori.
Tot pe data de 9 mai, a avut loc proclamarea independenţei de stat a României la 9 mai 1877 precum și Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945.
In cei 33 de ani de la înființare, comuna Lumina a cunoscut o dezvoltare continuă ajungând să numere în prezent peste 12160 de locuitori înregistrați cu forme legale, conform datelor oferite de Evidența Populației. Pentru a le asigura cetățenilor condițiile de trai de care au nevoie, autoritățile au lucrat constant, investind in proiecte de infrastructură (drumuri), rețele utilitare (apă, canalizare, electricitate, iluminat public, gaze naturale …), educație, cultură, sănătate s.a.m.d.
În semn de prețuire pentru toți cetățenii comunei care au sprijinit și contribuit la dezvoltarea acestei localiăți, primarul Comunei Lumina, domnul Dumitru Chiru, alături de consiliul local și aparatul administrativ al Primăriei Comunei Lumina, transmit un călduros „La mulți ani” tuturor locuitorilor. Vă adresăm toată considerația, vă mulțumim pentru sprijinul oferit, implicarea și spiritul civic de care ați dat dovadă.
Unitatea și solidaritatea cetățenilor sunt elemente fundamentale ale Uniunii Europene pentru că suntem mai puternici atunci când suntem împreună. Locuitorii comunei au demonstrat puterea uniunii, după doi ani în care am trecut prin provocările legate de pandemia COVID-19, arătându-și spijinul și solidaritatea pentru toți cetățenii ucrainieni forțați să-și părăsească casele și să fugă din calea războiului. Cetățenii comunei, au arătat alături de românii din întreaga țară, ce înseamnă empatia, compasiunea, solidaritatea și respectul pentru valorile democratice, demnitatea umană și protejarea drepturilor omului.
Privim cu încredere și speranță spre un viitor mai bun, în care lumea să înțeleagă valorile Uniunii Europene, de respect pentru demnitatea umană, libertate, democrație, egalitate, stat de drept, respectarea drepturilor omului, inclusiv cele ale minorităților.
La mulți ani Lumina, La Mulți ani Europa !