Anual, locuitorii și firmele din România trimit mii de tone de gunoi la depozitele de deșeuri, din care doar o mică parte sunt reciclate. Puțini dintre noi știm că aproape 80% din tot gunoiul din depozitele de deșeuri ar fi putut fi reciclat.

Cu relativ puțin efort de a separa gunoiul putem ajuta la reducerea poluării, contribuim la păstrarea unei apei curate, conservăm resursele naturale neregenerabile și reducem consumul de energie.

Conform prevederilor legale este obligatorie colectarea separată a deșeurilor pe fracții. COLECTAREA SELECTIVĂ/SORTAREA SE FACE ÎNTR-UN RECPIENT SEPARAT DE CEL DE DEȘEURI MENAJERE. DACĂ SE SORTEAZĂ SELECTIV FOLOSIND UN SAC REZISTENT, ACESTA NU SE DEPOZITEAZĂ ÎN PUBELA DE DEȘEURI MENAJERE !

Vă invităm să consultați informațiile utile de mai jos pentru a ști ce deșeuri aruncăm la fiecare fracție în parte, dar și ce sunt deșeurile speciale și ce facem cu ele.

NOTA: INFORMAȚIILE DE MAI JOS SUNT ADAPTATE PENTRU POSIBILITĂȚILE ACTUALE DE COLECTARE A DEȘEURILOR MENAJERE ȘI RECICLABILE. MODALITATEA DE COLECTARE A DEȘEURILOR POATE FI MODIFICATĂ ÎN TIMP, URMÂND SĂ ACTUALIZĂM PERIODIC ACEASTĂ PAGINĂ.

COLECTARE DEȘEURI MENAJERE ȘI RECICLATE DE LA POPULAȚIE

În Comuna Lumina, Serviciul de Salubrizare colectează, după un program săptămânal, deșeuri menajere și reciclate. Deșeurile rezultate în urma separării pot fi depozitate într-un sac sau o pubelă diferită de cea pentru deșeuri menajere.

Pubele primite cu titlu gratuit vor fi folosite pentru colectarea seprarată a deșeurilor (plastic, hârtie, carton etc), așa cum este detaliat mai jos.

Deșeuri biodegradabile și reziduale (pubelă neagră)

Peste 50% dintre deșeurile generate în gospodării sunt deșeuri organice, care ar putea fi cu ușurință transformate în compost?

Deșeurile biodegradabile sunt deșeurile organice care pot fi transformate prin descompunere în îngrășământ natural (compost), asemănător humusului de pădure, de culoare neagră.

Exemple deșeuri biodegradabile care pot fi colectate: resturi de fructe și legume proaspete sau gătite, orez, paste, fasole și cereale, coji de ouă și coji de nucă, zaț de cafea/resturi de ceai (inclusiv pliculețe), resturi de pâine, cereale și produse de patiserie proaspete, învechite sau mucegăite, păr și blană, rumeguș, bucăți de lemn mărunțit (dar netratat chimic, nevopsit), cenușa de la sobe (dacă se arde doar lemn).

Deșeurile reziduale sunt acele deșeuri care nu se pot recicla sau composta (cu excepția deșeurilor voluminoase, periculoase, electrice, electronice și medicale, care sunt colectate diferit) și care trebuie depuse numai în recipientele de culoare neagră.

Deșeul rezidual ajunge direct la groapa de gunoi, iar drumul lui este fără întoarcere. El nu se reciclează. Nimic bun, nimic util, nimic sănătos nu poate fi făcut din el. Din păcate, mare parte din acesta este compus din elemente care ar fi putut fi reciclate.

Exemple deșeuri  reziduale care pot fi colectate: scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, resturi de mâncare de proveniență animală (carne, lactate, ouă, pește etc), cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, etc.

NU sunt deșeuri reziduale: pământ, nisip, pietriș, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii și becuri uzate, acumulatori, componente ale autovehiculelor (piese din dezmembrări), anvelope, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri voluminoase (mobilier, covoare, saltele, etc.).

COLECTARE SEPARATĂ DEȘEURI CE POT FI RECICLATE

Știați că reciclarea unei doze de aluminiu salvează suficientă energie pentru a alimenta un televizor pentru 3 ore?

Deșeurile ce pot fi reciclate se colectează separat și se pot depozita într-o pubelă diferită (culoare galben, maro, albastru, verde etc) sau într-un sac rezistent.

Exemple deșeuri care trebuie colectate în recipientul/sacul de deșeuri colectate separat:

  • sticle și ambalaje din plastic (tip PET sau sticlele de lapte/iaurt),
  • pungile,
  • folia,
  • caserolele din plastic,
  • cutii de lapte și suc (de tipul Tetra Pack),
  • cutii de conservă,
  • doze de aluminiu de la băuturi,
  • alte bidoane și recipenți din plastic (de ex. de la detergenți, sticle de lapte)
  • alte obiecte de plastic de mici dimensiuni (de ex. jucarii).
  • cutii și ambalaje din hârtie/carton (de ex. cutii de la electronice, de la alimente, cartoane de ouă, cutii de pizza, de pantofi, pungi din hartie etc), maculatură (de ex. ziare, cărți, reviste, caiete, etc).
  • sticle și ambalaje din sticlă, borcane , damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice (curate și fără conținut) etc. Sticla poate fi reciclată indiferent de culoarea ei (verde, maro etc).

Important! Cum aruncăm ambajele din plastic/metal?

  • Le clătim/curățăm cu apă, dacă sunt murdare;
  • Le scoatem dopul (în cazul sticlelor din plastic);
  • Le presăm cât mai bine posibil, pentru a ocupa cât mai puțin spațiu.
  • Nu aruncăm recipientele cu resturi de lichid în ele sau murdare!

Important! Cum aruncăm ambalajele din hârtie/carton:

  • Ne asigurăm că sunt curate și că nu sunt contaminate cu uleiuri, resturi alimentare etc;
  • Le pliem/comprimăm pentru a economisi spațiu în interiorul pubelei/containerului/sacului;
  • Nu aruncăm cartoane îmbibate cu ulei (cum sunt, uneori, cutiile de pizza).

Important ! Cum aruncăm deșeuri din sticlă:

Ca regulă generală: sunt permise numai ambalaje din sticlă.

NU aruncăm în pubela: ambalaje contaminate (ca de ex. cutii de vopsele, bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase), deșeuri medicale (de ex. seringi folosite), baterii, deșeuri electronice și electrice, alte plastice rezultate de la lucrările de construcții, polistirenul destinat izolației clădirilor sau produse combinate din plastic și metal.

DEȘEURI CE NU SUNT COLECTATE DE SERVICIUL DE SALUBRIZARE

Serviciul de Salubrizare nu poate colecta deșeurile speciale. De exemplu, medicamentele expirate se pot returna în farmacii, Cereți detalii la orice farmacie din apropierea locuinței dumneavoastră.

Serviciul de Salubrizare nu colectează deșeuri voluminoase. Deșeurile voluminoase sunt acele deșeuri care, datorită dimensiunilor, nu se pot colecta în pubelele și containerele obișnuite. Exemple de deșeuri voluminoase: obiecte de mobilier (casnic sau de grădină), jucării de mari dimensiuni (biciclete, trotinete etc), covoare, saltele, tocuri de uși, ferestre, mese de masaj, cărucioare de copii etc.

Colectarea acestora se face prin Serviciul de Gospodărie Lumina, pe bază de programare, sau în cadrul campaniilor speciale anuale, organizate de Primăria Comunei Lumina și anunțate public.

Serviciul de Salubrizare nu colectează deșeuri de echipamente electrice & electronice (DEEE). Toate echipamentele din casă pe care le alimentăm la priză și la un moment dat s-au stricat sau vrem să le înlocuim cu altele noi devin deșeuri de echipamente electrice și electronice, adică DEEE, și se colectează separat de restul deșeurilor. Anual se desfășoară acțiuni de colectare gratuită de la populație pentru astfel de deșeuri, anunțate în mod public, cu ajutorul unor firme autorizate. De asemenea, vă reamintim că anual este desfășurat la nivel național de către AFM, Programul de înlocuire a echipamentelor casnice vechi prin intermediul magazinelor sau operatorilor autorizați.

Serviciul de Salubrizare nu colectează deșeuri din construcții. Cele mai frecvente deșeuri din construcții & reamenajari sunt: beton, cărămizi, moloz, dale, piatră, lemn. Acestea se ridică la cerere de către personalul SC Gospodaria Lumina SRL, contra cost, cu utilaje specializate în funcție de solicitări, conform tarifelor aprobate de Consiliul Local Lumina.

Serviciul de Salubrizare nu colectează resturi vegetale. Deșeurile vegetale sunt cele provenite din toaletări arbori, arbuști, tuns gard viu, cosit iarbă etc.  Pentru cantitățile depozitate în fața curților, ridicarea acestora se va face de către SC Gospodăria Lumina SRL, contra cost, în baza unei solicitări din partea cetățenilor. Puteți obține detalii la 0724240612 (in intervalul orar 9-16)

Conform HCL 85/2015 este interzisă depozitarea de astfel de deșeuri în fața porților și se sancționează cu amendă contravențională de la 400 la 800 RON, pentru persoane fizice, și 1000 – 1500 lei pentru persoane juridice

Pentru ridicarea resturilor vegetale și a oricăror alte tipuri deșeuri provenite în urma curățeniei din curți vă rugăm să apelați numărul de telefon 0724240612 (in ntervalul orar 9-16) iar acestea se vor ridica contracost, pe bază de programare.

Pentru informații, neclarități, întrebări, sesizări sau reclamații legate de salubrizarea comunei puteți folosi datele de contact de aici sau formularul online. Informații despre programul de colectare sunt disponibile aici.