Stimati cetateni,
SC RAJA SA a notificat Primăria Comunei Lumina cu privire la necesitatea consumului responsabil de apă potabilă pentru a se evita întreruperea furnizării apei potabile din cauza secetei accenutate ce afectează țara noastră.
Astfel:
Ca urmare a fenomenului de seceta accentuata din ultima perioada, s-a inregistrat o crestere a consumului de apa potabila la nivelul sistemelor centralizate operate de RAJA S.A. cu precadere in zonele rurale.
Totodata, la nivelul unor captari de apa subterana se constata scaderea nivelelor hidrostatice si hidrodinamice, precum si a debitelor de apa captate. In acest context, datorita cerintei crescute de apa la nivelul zonelor de aprovizionare, nu se poate acumula in rezervoarele de stocare suficienta apa pentru a asigura furnizarea apei in regim continuu.
Pentru a permite refacerea rezervei de apa inmagazinata in rezervoare se impune sistarea periodica a furnizarii de apa in reteaua de distributie.
Amintim consumatorilor din zonele afectate de seceta faptul ca folosirea apei in alte scopuri decat cel casnic duce la o crestere a consumurilor peste capacitatea maxima instalata a sistemelor de alimentare cu apa, ceea ce determina dificultati in asigurarea in regim continuu a apei pentru populatie.
In acest sens, va ducem la cunostinta prevederile legislative referitoare la prioritizarea utilizarii apei potabile pentru satisfacerea cerintelor de apa ale populatiei:
art.4 din Legea nr.241/2006 a serviciului de apa si de canalizare, republicata:
(1) Apa potabila distribuita prin sistemele de alimentare cu apa este destinata satisfacerii cu prioritate a nevoilor gospodaresti ale populatiei, ale institutiilor publice, ale operatorilor economici si, dupa caz, pentru combaterea si stingerea incendiilor, in lipsa apei industriale.
(4) Utilizarea apei potabile in alte scopuri decat cele mentionate la alin. (1) este permisa numai in masura in care exista disponibilitati fata de necesarulde apa potabila localitatilor, stabilit potrivit prescriptiilor tehnice in vigoare.
(6) Pentru satisfacerea altor nevoi, cum ar fi stropitul strazilor si al spatiilor verzi, spalatul pietelor si al strazilor, spalarea periodica a sistemului de canalizare, spalarea autovehiculelor si consumul tehnologic al unitatilor industriale, se va utiliza cu precadere apa industriala.
art 10. din Legea nr. 107/1996 – Legea apelor (actualizata):
(1) Satisfacerea cerintelor de apa ale populatiei are prioritate fata de folosirea apei in alte scopuri. De asemenea, au prioritate, fata de alte folosinte, alimentarea cu apa pentru animale, refacerea rezervei intangibile de apa dupa incendii, precum si debitele necesare mentinerii echilibrului ecologic al habitatului acvatic.
(2) Restrangerea utilizarii apei potabile pentru populatie, in folosul altor activitati, este interzisa.
(3) Apa potabila distribuita organizat in centre populate poate fi utilizata si in alte scopuri, numai daca s-a asigurat satisfacerea integrala a cerintelor populatiei, animalelor si ale unor activitati care necesita apa de aceasta calitate. Alimentarea cu apa potabila in alte scopuri va fi limitata sau desfiintate numai atunci cand apar cerinte noi in alimentarea cu apa a populatiei.
(4) Apele subterane, corespunzatoare calitativ, sunt resurse strategice destinate in primul rand pentru alimentarea cu apa a populatiei si animalelor, precum si pentru asigurarea igienei si sanatatii populatiei. Aceste ape pot fi utilizate si in alte scopuri, numai in baza autorizatiei de gospodarire a apelor.
(41) Utilizarea in scop de irigatii a apelor subterane este permis numai in zonele unde nu exista ape de suprafata si numai din primul strat acvifer cu potential hidrogeologic (stratul freatic), pe baza studiilor hidrogeologice intocmite sau expertizate de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.
Recomandăm cetatenilor comunei să utilizeze responsabil apa potabilă, cu prioritate pentru baut, nevoi igienico-sanitare si casnice, pentru evitarea risipei de apa si accentuarea reutilizarii apei pentru nevoi gospodaresti (daca este posibil).
Pentru a putea face fata secetei care este tot mai accentuata, este de asemenea foarte important ca in aceasta perioadd sa se evite folosirea apei potabile in scop agricol si pentru gradinarit.
Apa trebuie folosita cu responsabilitate, strict pentru consum propriu si in scop menajer!