Se oprește apa în localitățile Lumina și Sibioara

În urma lucrărilor de investiții a fost edificată o nouă magistrală, cu diametrul de 1000 mm, între stația de tratare și pompare Cota 20 și zona Pod Rutier (Ovidiu). Pentru conectarea acesteia la sistemul centralizat se sistează furnizarea apei potabile de luni – 26 februarie 2024, ora 22.00, până miercuri – 28 februarie 2024, ora 22.00.  

Vor fi afectați de lipsa apei consumatorii din orașul Năvodari – cu zonele Peninsula și Industrială, precum și cei din localitățile Corbu, Lumina și Sibioara.

Investiția face parte din Contractul de Lucrări 22 „Reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție în localitatea Lazu, reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție și canalizare, reabilitare stație de pompare apa uzată, stații noi de pompare apă uzată și conducte de refulare aferente, din localitatea Agigea. Rețele apă Ovidiu, Cumpăna, Poiana. Aducțiuni Ovidiu, Poiana. Rețele de canalizare Ovidiu, Cumpăna, Poiana”, în valoare de aproximativ 70 milioane lei, derulat prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM).

Echipele constructorului execută în această perioadă toate activitățile pregătitoare necesare pentru a putea lucra continuu, 24 de ore din 24. În plus, având în vedere că este nevoie să se golească sistemele de distribuție, echipele RAJA vor executa, în același timp, lucrări de reparații și întreținere. Se vor monta vane de legătură pentru sectorizarea sistemului și debitmetre pentru măsurarea și reglarea presiunii.

Ținând cont de complexitatea acestor intervenții, reluarea furnizării apei potabile se va realiza progresiv, în fiecare zonă afectată. cu precizarea că la capetele de coloană și la etajele superioare pot să apară abateri de la acest program.

Atenționăm utilizatorii de apă potabilă din zonele menționate că, din cauza manevrelor de golire şi umplere a sistemului public de alimentare cu apă potabilă, ocazional, se pot produce modificări ale calității apei potabile din punct de vedere al turbidității şi culorii. În această situație, până la limpezirea apei se va evita consumul.

Totodată, SC RAJA SA roagă utilizatorii afectați de aceste lucrări să își asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic în perioada în care va fi sistată alimentarea cu apă.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat abonaților, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție ale constructorului vor face tot posibilul pentru finalizarea intervențiilor și reluarea furnizării apei potabile în timp operativ. Vom reveni cu informații despre evoluția lucrărilor și a programului de furnizare a apei, în situația în care vor surveni modificări și în funcție de finalizarea lucrărilor de la nivelul conductei de aducțiune.

Reprezentanții SC RAJA SA amintesc consumatorilor că investițiile pentru modernizarea și dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă sunt efectuate în beneficiul lor pe termen lung și vizează asigurarea unor servicii ireproșabile și implicit creșterea calității vieții.Prin implementarea acestora se realizează îmbunătățirea capacității de transport și distribuție a apei potabile, asigurarea debitului de alimentare și a calității apei, reducerea pierderilor în rețeaua de distribuție, siguranța și continuitatea furnizării serviciilor.

ANUNȚ RECOLTARE ANALIZE MEDICALE CENTRUL DE PERMANENȚĂ [actualizare]

În atenția locuitorilor comunei Lumina,

Vă informăm că Primăria Comunei Lumina în colaborare cu LABORATORUL BIOTEST vor pune la dispozitia cetățenilor un spațiu dedicat pentru recoltarea de analize medicale. Acesta se afla în incinta Centrului de Permanență din localitate, situat în Str. Mare nr. 170 (langă parcul central).

Din luna februaire, o echipă de specialiști ai LABORATORULUI BIOTEST va fi prezentă la Centrul de Permanență pentru recoltări de analize.

Analizele medicale pot fi gratuite dacă pacienții au o trimitere de la medicul de familie.

De asemenea pot fi recoltate analize medicale contra cost, dacă pacienții nu au trimiteri de la medicul de familie sau acestea nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Informații despre tipurile de analize medicale dar și prețuri pentru cei fără trimiteri medicale pot fi obținute de pe pagina web a laboratorului Biotest.

Pentru alte informații suplimentare, cum ar fi procedura de recoltare, puteți folosi numerele de telefon:

📞 0720154142
☎️ 0241544463

Zile de recoltare în comuna Lumina:

2,6,8,12,15,20,22,26,28 februarie 2024.

Revenire trasee colectare deșeuri menajere și selective

Stimați cetățeni,

Începând cu data de 8 ianuarie 2024 activitatea de colectare a deșeurilor menajere și selective de la populație va reveni în sarcina Serviciului de Salubrizare Lumina.

În acest sens vă informăm că se va reveni la graficul obișnuit de colectare pe străzi, renunțându-se la ziua de sâmbătă.

Astfel, străzile Șos. Tulcei, Str. Tulcei,  revin la colectarea din ziua de LUNI.

Străzile Str. Iasomiei, Str. Prelungirea Iasomiei, Str. Prelungirea Morii, Str. Militari, Str. Academiei, Str. 9 mai, Str. Libertății, Str. Dacilor și Str. Șoimului sunt programate in cursul zilei de MIERCURI.

Str. Dumitru Comșa, Str. Teiului, Str. Pinului, Str. Belșugului, Str. Stefan cel Mare, Str. Murelor, Str. Mihai Viteazu, Str. Mircea cel Bătrân, Str. Cuza Vodă, Str. Carol I și Str. Independenței revin la colectarea din ziua de JOI.

Graficul pe zile actualizat se regăsește pe https://www.primaria-lumina.ro/serviciul-de-salubrizare/
Informații despre colectarea selectivă se regăsesc pe https://www.primaria-lumina.ro/serviciul-de-salubrizare/colectare-separata-deseuri/

În situația în care există cetățeni care nu au ridicat o pubelă cu titlu gratuit vă rugăm să vă adresați Serviciului de Salubrizare Lumina sau să depuneți o cerere ce poate fi trimisă și online pe https://www.primaria-lumina.ro/formular-cereri-petitii-si-sesizari/

Program colectare deșeuri de anul nou

Program colectare deșeuri menajere

Stimați cetățeni, având în vedere zilele libere legale, vă anunțăm că în ziua de 1 ianuarie 2024 nu se vor colecta deșeurile menajere de la populație.

Străzile programate în ziua de luni pentru ridicarea deșeurilor menajere vor fi operate de cei de la Iridex Group în ziua de 31 decembrie 2023 (duminică – cu o zi înainte). Iridex va colecta doar deșeuri menajere nesortatate/biodegradabile.

Pentru deșeurile menajere sortate (deșeurile reciclabile precum hârtie, carton, sticlă, plastic etc) Serviciul de Salubrizare Lumina nu va lucra în zilele de 1 și 2 ianuarie, străzile urmând să fie reprogramate.

Vă mulțumim !

Program colectare deșeuri menajere în perioada Crăciunului

Precizări cu privire la ridicarea gunoiului menajer

Având în vedere perioada sărbătorii de Crăciun vă anunțăm ca în zilele de 25 și 26 decembrie Iridex Group va colecta deșeurile menajere conform graficului de colectare pe străzi.

În aceleași zile de 25 și 26 decembrie, Serviciul de Salubrizare Lumina nu va colecta deșeurile sortate (plastice, hârtie și carton) ridicarea acestora urmând să fie reprogramată.

Vă mulțumim !

Posturi vacante la Serviciul de Salubrizare Lumina

Serviciul Local de Salubrizare Lumina organizează, în perioada decembrie 2023-ianuarie 2024, un concurs de angajare pentru ocuparea a 16 posturi.

Sunt disponibile două posturi de inspector și 14 de muncitori necalificați.

Desfășurarea concursului:
Dosarele se depun în perioada 12 decembrie – 22 decembrie, până la ora 12:00;
Proba orală se va desfășura pe 5 ianuarie 2024;
Proba scrisă va fi organizată pe 9 ianuarie 2024;

Legislația pentru concurs este Legea Salubrizării nr. 101/2006 și Ordinele președintelui ANRSC nr. 807/2022, 100/2023, 201/2023

Pentru mai multe detalii și depunerea dosarelor vă rugăm să vă adresați la sediul Serviciului de Salubrizare Lumina, din Str. Morii nr. 79, Pavilion Administrativ.

Distribuire pubele cu titlu gratuit către populație

Stimați locuitori,

În situația în care nu ați intrat până în prezent în posesia unei pubele cu titlu gratuit, vă anunțăm că vineri, 8 decembrie 2023 și sâmbătă 9 decembrie 2023, între orele 8-12, în locația din Str. Mare nr. 170 (lângă parcul central – supermarket ABC) se vor putea ridica aceste pubele.

De asemenea, începând cu ziua de luni, în zilele de colectare a deșerurilor menajere, un utilaj va merge pe străzile programate, urmând ca cetățenii care nu au o pubelă să primească una. Vă rugăm să informați angajații serviciului de salubrizare că nu ați primit o astfel de pubelă și să solicitați angajaților să vă acorde una, pe baza de proces verbal de predare-primire și carte de identitate.

Fiecare gospodărie va primi câte o pubelă cu titlu gratuit iar aceasta va fi folosită exclusiv pentru deșeurile menajere , sortate sau fracția nesortată. Detalii despre colectarea selectivă sunt disponibile pe această pagină.

În situația în care nu sunteți acasă în ziua de colectare și nu ați primit o pubelă cu titlu gratuit, vă rugăm să completați formularul online de pe pagina de petitii. Pentru situații specifice, nelămuriri sau informații suplimentare vă puteți adresa Serviciului de Salubrizare Lumina, in Str. Morii nr. 79. Datele complete de contact sunt diponibile aici.

Așa cum am anunțat deja distribuția acestor pubele a fost făcută etapizat în funcție de stocuri însă fiecare gospodărie va primi câte o pubelă cu titlu gratuit.

INFORMARE METEOROLOGICĂ

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 6 decembrie, ora 18 – 8 decembrie, ora 08
Fenomene și zone vizate: precipitații moderate cantitativ, strat de zăpadă la munte și în Moldova

      În intervalul menționat vor fi precipitații în cea mai mare parte a țării, în extindere dinspre sud-vest. Local, îndeosebi în regiunile sudice, cantitățile de apă vor fi de 10…15 l/mp și izolat de 20 l/mp.
      La munte și în Moldova vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. În celelalte regiuni, pe parcursul nopții de miercuri spre joi (6/7 decembrie) vor predomina ploile, apoi vor fi precipitații mixte. Izolat se va depune polei.

Notă: Vântul va avea intensificări temporare în Muntenia și Dobrogea, cu viteze în general de 40…45 km/h.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Centrul Meteorologic Regional Dobrogea a emis o prognoză speciala ce are ca interval de valabilitate 6.12.2023, ora 18 – 8.12.2023, ora 8. În intervalul mentionat, în Dobrogea vor fi precipitații, predominant sub formă de ploaie pe coastă, mixte în rest. În sudul zonei, cantitățile de apă vor depăși 10-15 l/mp. Vântul va avea intensificări remporare, cu viteze între 40-45 kmh. Temperaturile maxime, în scădere treptatp, vor fi cuprinse miercuri (6 decembrie) între 6 șu 10 grade, joi (7 decembrie), între 2-7 grade. Temperaturile minime vor fi între 0-6 grade în prima noapte și -2 – 2 grade în a doua noapte.

Avertizare meteorologică de vreme severă

Administrația Națională de Meteorologie a emis următoarele avertizări de vreme severă care vizează județul Constanța.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 25 noiembrie, ora 10:00 – 26 noiembrie, ora 18:00
Fenomene vizate: intensificări ale vântului, viscol, precipitații însemnate cantitativ,
Zone afectate: conform textului și hărții

      În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova precum și în sudul și estul Transilvaniei vor fi precipitații, sub formă de ninsoare la munte, iar în restul zonelor va ploua, apoi treptat, începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (25/26 noiembrie) vor predomina ninsorile. Cantitățile de apă vor fi de 25…35 l/mp.
      Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 60…75 km/h, vor fi intervale cu viscol și vizibilitate scăzută.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 25 noiembrie, ora 10:00 – 26 noiembrie, ora 18:00
Fenomene vizate: precipitații abundente
Zone afectate: județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța

      În județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța vor fi precipitații abundente, se vor acumula 50…60 l/mp și izolat 70 l/mp.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 26 noiembrie, ora 02:00 – 26 noiembrie, ora 16:00
Fenomene vizate: viscol
Zone afectate: județele Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Tulcea, Constanța, Vrancea, Galați, Vaslui și Bacău, precum și Carpații Meridionali și de Curbură

      În intervalul menționat în județele Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Tulcea, Constanța, Vrancea, Galați, Vaslui și Bacău va ninge și va fi viscol. Vântul va avea intensificări susținute cu rafale în general de 85…90 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.
      În Carpații Meridionali și de Curbură vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 90…110 km/h, va ninge și va fi viscol iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Ca urmare a acestor avertizări și ținând cont de manifestările meteorologice și posibilele efecte ale vremii la nivelul comunei Lumina s-a întrunit Comitetul Local pentru Situații de Urgență, iar echipele de intervenție vor fi pregătite pentru situațiile ce vor apărea.

Adresăm recomandarea către locuitorii localității să își asigure minimul necesar (apă, mâncare, medicamente) în situația în care condițiile meteo vor cauza întreruperi în alimentarea cu energie electrică, apă, gaze sau vor face dificilă sau imposibilă deplasarea.

Evitați zonele periculoase, precum cele cu copaci, stâlpi, și panouri publicitare. Conducătorii auto sunt rugați să nu oprească în apropierea copacilor sau a zonelor afectate.

Întrucât este anunțat și un prim episod de viscol iar vizibilitatea va scădea sub 50m, vă rugăm să evitați orice deplasare care nu este urgentă. În cazul în care nu este posibilă evitarea deplasării în afara localității sau cu un autovehicul nu uitați să vă echipați corespunzător autovehiculele.

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța transmite că „pentru siguranța și protejarea vieților omenești recomandăm conducătorilor auto să evite deplasările în acest interval. În condițiile în care este absolut necesară deplasarea, rugăm conducătorii auto ca înainte de a porni la drum să se informeze la instituțiile abilitate despre viabilitatea drumului. De asemenea, să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile de trafic și să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă. Precizăm că, este important ca partea carosabilă să rămână liberă de obstacole, astfel încât autoutilajele să poată acționa eficient.”

RAJA SA a activat Comandamentul pentru Situații de Urgență la nivelul întregii societăți, între 24 noiembrie 2023, ora 16.00, până luni – 27 noiembrie 2023, ora 08.00.

În întreaga arie de operare, zeci de echipe de intervenție, dotate cu autospeciale tip womă, vidanje, motopompe de mare putere și autoutilitare, au fost pregătite pentru a acționa cu promptitudine în rezolvarea situațiilor specifice care pot apărea în funcționarea sistemelor operate la nivelul localităților deservite.

În cazul  în care întâmpinați probleme cauzate de manifestările meteorologice puteți să folosiți următoarele date de contact:

Primăria Comunei Lumina: 0241251828, 0739010183

Poliția Locală Lumina, echipa de permanență: 0733449753

Persoanele vulnerabile sau aflate în situații de risc pot apela, de asemenea, la Serviciile de Îngrijire la Domiciliu și ale Ambulanței Sociale: 0372929424, 0723378263

Serviciul Național de Urgență: 112

Dispecerat RAJA: consumatorii care înregistrează deficiențe la nivelul sistemului de distribuție apă potabilă sau de canalizare, pot sesiza avariile apărute la dispeceratul societății, la numărul de telefon 0241.924, tasta 3, pentru remedierea acestora într-un timp cât mai scurt.

Rețele Electrice Dobrogea: 0800.070.555, 0241929