Va informam ca in sedinta de guvern din data de 24 mai 2018 a fost aprobata prelungirea perioadei de valorificare a tomatelor cultivate in spatii protejate pana la data de 15 iunie 2018, prin completarea art. 5 din Hotararea Guvernului nr. 943/2017 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate”, pentru anul 2018.

Programul are ca scop asigurarea necesarului de consum intern de tomate proaspete, din productia autohtona, valorificarea productiei realizate urmand a se face in perioadele ianuarie-mai inclusiv si/sau noiembrie – 20 decembrie inclusiv.

Conditiile de eligibilitate pe care beneficiarii trebuie sa le indeplineasca pentru acordarea ajutorului de minimis de 3000 euro/an sunt urmatoarele:
– detinerea unei suprafete cultivate cu tomate in spatii protejate de minimum 1000mp;
– obtinerea unei productii de minim 2 kg de tomate/mp si valorificarea unei cantitati de tomate de minimum 2000 kg dovedita cu documente justificative , de pe suprafata de teren mentionata;
– sa fie inregistrati in evidentele Registrului Agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu tomate in sere si solarii.

Cererile și documentele justificative pentru acordarea acestui sprijin financiar se depun la direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București.

Programul de susținere a produsului tomate în spații protejate derulat în anul 2017, elaborat în baza Programului de Guvernare, a prezentat un mare interes în rândul producătorilor agricoli cultivatori de tomate în spații protejate. După primul an de implementare situația se prezintă astfel:

– 9.350 beneficiari înscriși în program;
– 4.397 beneficiari care au încheiat ciclul I. Suma plătită beneficiarilor a fost de 59.277.715,80 lei.
– 3.619 beneficiari plătiți în ciclul II cu suma de 48.789.147 lei (la data de 18.12.2017).

Cu toate că măsura de sprijin a fost o noutate pentru sectorul legume-fructe s-a observat o creștere a numărului de cereri în decursul anului, producătorii agricoli manifestând interes în accesarea acestei forme de sprijin pentru tomatele cultivate în spații protejate.

Print Friendly, PDF & Email

There are no comments yet.

Lasă un răspuns