Va informam ca in sedinta de guvern din data de 24 mai 2018 a fost aprobata prelungirea perioadei de valorificare a tomatelor cultivate in spatii protejate pana la data de 15 iunie 2018, prin completarea art. 5 din Hotararea Guvernului nr. 943/2017 pentru aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate”, pentru anul 2018.

Programul are ca scop asigurarea necesarului de consum intern de tomate proaspete, din productia autohtona, valorificarea productiei realizate urmand a se face in perioadele ianuarie-mai inclusiv si/sau noiembrie – 20 decembrie inclusiv.

Conditiile de eligibilitate pe care beneficiarii trebuie sa le indeplineasca pentru acordarea ajutorului de minimis de 3000 euro/an sunt urmatoarele:
– detinerea unei suprafete cultivate cu tomate in spatii protejate de minimum 1000mp;
– obtinerea unei productii de minim 2 kg de tomate/mp si valorificarea unei cantitati de tomate de minimum 2000 kg dovedita cu documente justificative , de pe suprafata de teren mentionata;
– sa fie inregistrati in evidentele Registrului Agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu tomate in sere si solarii.

Cererile și documentele justificative pentru acordarea acestui sprijin financiar se depun la direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București.

Programul de susținere a produsului tomate în spații protejate derulat în anul 2017, elaborat în baza Programului de Guvernare, a prezentat un mare interes în rândul producătorilor agricoli cultivatori de tomate în spații protejate. După primul an de implementare situația se prezintă astfel:

– 9.350 beneficiari înscriși în program;
– 4.397 beneficiari care au încheiat ciclul I. Suma plătită beneficiarilor a fost de 59.277.715,80 lei.
– 3.619 beneficiari plătiți în ciclul II cu suma de 48.789.147 lei (la data de 18.12.2017).

Cu toate că măsura de sprijin a fost o noutate pentru sectorul legume-fructe s-a observat o creștere a numărului de cereri în decursul anului, producătorii agricoli manifestând interes în accesarea acestei forme de sprijin pentru tomatele cultivate în spații protejate.

There are no comments yet.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?