Având în vedere fenomenele meteorologice determinate de creșterea temperaturilor, coroborat cu apariția efectelor caniculei asociată cu seceta hidrologică și cea pedologică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al Județului Constanța a emis următoarele seturi de măsuri de prevenire pentru perioadele caniculare.

ISU Canicula 2023

Mai jos găsiți o serie de recomandări ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență:

 • Verifică funcţionarea corectă a sistemului de aer condiţionat (ventilatoare).
 • Izolează ferestrele. Montează temporar, între ferestre şi perdele, un sistem de reflectare a căldurii (exemplu: folie de aluminiu). Acoperă ferestrele în care bate soarele dimineaţa sau după amiaza cu draperii, jaluzele, obloane. Acestea pot reduce căldura în casă cu până la 80%. Deschideți ferestrele noaptea când temperaturile sunt mai scăzute.
 • Verifică actualizările meteo
 • Ai în vedere și factorii care agravează efectele caniculei asupra organismului:
  > Umiditate crescută.
   (astfel, transpirația nu se va evapora la fel de repede, ceea ce va impiedica organismul sa se racorească rapid).
  > Factori personali (vârsta, obezitatea, febra, deshidratarea, boala de inima, boala mintală, circulația necorespunzatoarea sângelui, arsurile solare, consumul de droguri și consumul de alcool în exces)
 • Recunoaște semnele și simptomele cauzate de căldură, pentru a acționa la timp.
  CATEGORII PERSOANE VULNERABILE
  – vârstnicii (mai ales cei trecuți de 65 de ani);
  – copiii, mai ales cei sub 2 ani (metabolismul lor diferă de al adulților);
  – femeile gravide;
  – persoane cu boli cronice (diabet și boli endocrine, boli mentale, adicții de substanțe sau alcoolism, schizofrenie, Parkinson, boli cardiovasculare, boli respiratorii, boli renale etc.);
  – persoane care sunt sub anumite tratamente medicale (cele care au febră sunt în pericol mai mare);
  – persoane vulnerabile socio-economic (persoanele fără adăpost, imobilizate, cele lipsite de informare, izolarea socială);
  – persoane cu anumite ocupații (persoanele care muncesc în aer liber în condiții nepotrivite, care prestează muncă fizică în condiții neadecvate, mai ales dacă au anumite probleme de sănătate, dar și sportivii).

CUM MĂ POATE AFECTA CANICULA?
Crampe musculare asociate cu transpirație excesivă, oboseală, sete.
Epuizare termică: crampe musculare, transpiratie excesivă, piele “de găină” (rece, umedă), leșin, amețeală, slăbiciune, greață și vărsături, durere de cap, puls rapid și slab, respirație rapidă și superficială.
Insolația și șocul termic: temperatura peste 40 grade, absenta transpiratiei, piele roșie (caldă, uscată), confuzie, agitație, tulburări de vorbire, delir, convulsii, greață și vărsături, durere de cap, puls rapid și puternic, respirație rapidă și superficială.

CE TREBUIE SĂ FAC? PRIM-AJUTOR

Dacă ai simptome de extenuare (vezi mai sus), treci într-un loc răcoros, fă un duș, bea apă pentru a te rehidrata și măsoară-ți temperatura corpului. Solicită ajutor medical dacă simptomele se agravează sau persistă. Dacă dvs. sau o altă persoană se confruntă cu hipertermie (creștere anormală a temperaturii corpului), delir, convulsii sau stare de inconștientă, sună de urgență la 112.
– mută persoana într-un loc răcoros, în poziție orizontală cu picioarele ușor ridicate;
– îndepărtează îmbrăcămintea și pune comprese ușor reci pe frunte, la subrațe, gât, mâini și picioare, stropește ușor pielea cu apă la temperatura camerei;
– persoana inconștientă se pune pe o parte;
– nu administrați medicamente!

IN CAZUL IN CARE SUNT EMISE AVERTIZĂRI DE CANICULĂ

 • Rămâi în casă sau limitează expunerea la soare, mai ales între orele 11-18. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul.
 • Răcorește locuința cu ajutorul aparatelor de aer condiționat sau ventilatoare. Reglează aerul condiţionat la maxim 5 grade sub temperatura de afară. Aerisește încăperile dimineaţa devreme sau seara târziu. De asemenea, dușurile frecvente te răcoresc rapid.
 • Bea multă apă, cel puțin 2 litri/zi (nu prea rece). Nu aștepta să-ți fie sete pentru a bea apa! Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat au restricţionare privind utilizarea lichidelor ori au probleme de reţinere a lichidelor, de aceea trebuie să consulte un medic înainte de a creşte aportul acestora.
 • Mâncă regulat, echilibrat şi uşor (legume și fructe). Evită consumul de multă sare, zahăr și grăsimi.
 • Limitează consumul de băuturi alcoolice și cafea/cofeină (conduc la deshidratare rapidă).
 • Poartă haine uşoare, deschise la culoare, care acoperă cat mai mult pielea. Poți folosi și o cremă de soare (cu protectie minim 15).
 • Protejează-ți faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi.
 • Protejează-ți ochii purtând ochelari de soare cu lentile colorate din categoria 3 (filtre optice marcate UV 400 de culoare gri, maro sau verde), sau prin intermediul unor ochelari de vedere prevăzuți cu lentile fotocromatice.
 • Evită muncile extenuante și excercițiile fizice în partea cea mai călduroasă a zilei (11-18) sau ia pauze frecvente.
 • Nu lăsa niciodată copiii, bătrânii sau animalele singure în autovehicule închise! Cand temperatura unui copil ajunge la 40 de grade, organele interne incep sa cedeze, iar la o temperatura de 41,6 grade poate surveni decesul.
 • Nu lăsa în mașină obiecte care pot exploda la căldură (brichete, tuburi de deodorant, gel antibacterian).

Canicula asociată cu seceta (lipsa de precipitaţii) poate afecta regiuni foarte mari şi un număr ridicat de oameni. Ea creează condiţii pentru manifestarea altor pericole precum incendii, viituri şi alunecări de teren.

În perioadele caniculare creşte riscul de incendiu din cauza uscăciunii şi a temperaturilor ridicate.

Pentru siguranţa ta și a celor din jur, aplică următoarele măsuri:

 • Nu utiliza focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt!
 • Nu arunca la întâmplare resturile de ţigări!
 • Nu lăsa în interiorul autoturismelor expuse la soare recipienţi sub presiune (brichete, atomizoare etc.).
Print Friendly, PDF & Email