Administratia Nationala de Meteorologie a emis o informare potrivit careia la data de 19 iunie 2017, continutul de umiditate in profilul de sol 0-100 cm, in cultura de porumb neirigata, inregistreaza valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica), izolat in centrul si sud-estul Dobrogei.

Potrivit aceleasi surse, prognoza meteorologica pentru intervalul iunie – august 2017, estimeaza o vreme calduroasa, caniculara in orele amiezii in cea mai mare parte a tarii. Regimul precipitatiilor va fi predominant deficitar, probabilitatea de aparitie a averselor fiind in crestere spre sfarsitul perioadei, cand temporar vor fi posibile ploi locale indeosebi in regiunile vestice, nordice si centrale.

In aceste conditii, avand in vedere ca seceta pedologica cu diferite grade de intensitate (extrema, puternica si moderata) se va mentine in regiunile agricole cele mai afectate din sudul, estul si sud-estul tarii, iar efectele acesteia vor viza culturile agricole, depozitele de furaje si plante tehnice aferente sectoarelor agrozootehnice si din gospodariile populatiei, respectiv zonele cu vegetatie forestiera, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta va aduce la cunostinta ca incendierea miristii, vegetatiei uscate si a resturilor vegetale este interzisa.

Incendierea miristii, vegetatiei uscate si a resturilor vegetale este interzisa si prin GAEC 6 – Mentinerea nivelului de materie organica din sol, inclusiv interdictia de a incendia miristile arabile.

Pliant arderi necontrolate

Print Friendly, PDF & Email