Comuna Lumina a fost sâmbătă gazda unei mese de iftar a comunitații musulmane din comuna Lumina, cu ocazia sărbătorii de Ramazan Bairam.

Evenimentul a fost organizat la Căminul Cultural din comuna Lumina, de primarul comunei Lumina, domnul Dumitru Chiru, cu ajutorul sponsorilor și i-a avut ca invitati de onoare domnul Murat Iusuf, muftiu al Cultului Musulman din România, dar și consulul Republicii Turcia la Constanța, domnul Emre Yurdakul și domnul Ramazan Gur, fondatorul Fundatiei GUR.

La acest eveniment au onorat invitația și oameni de afaceri turci, implicați in comunitatea din Lumina precum și membrii ai comunității musulmane din localitate.

Iftar este masa de rupere a postului consumată de musulmani în timpul lunii de post Ramadan imediat după apusul soarelui. Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc Ramadanul rugându-se în timpul nopții și abținându-se de la mâncare sau băutură în perioada dintre răsărit și apus. Ramadanul este a noua lună din calendarul islamic și se crede că revelarea primului verset din Coran a avut loc în timpul ultimelor 10 nopți ale acesteia.

Cina de iftar nu este o masă de unul singur sau în familia restrânsă în fața televizorului, ci este o masă mare, cu toată familia, prieteni, rude, vecini, cu cât mai mulți, cu atât mai bine. Masa este îmbelșugată, cu multe feluri de mâncare iar femeile din familie pregătesc toată această mâncare fără a gusta. Pentru că mâncarea este gătită proaspăt în fiecare zi și trebuie să fie gata la lăsarea serii, deci exact în perioada de prohibiție.

Perioada ramadanului este de asemenea și o perioadă de fapte bune și donații. Donațiile și întra-ajutorarea se fac discret, gestul nu trebuie să fie unul de fală, ci de umilință.

Print Friendly, PDF & Email