La data de 12 mai a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Năvodari – Postul de Poliție Lumina, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat, de 18 ani, bănuit de săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată.
Astfel, la data de 12 mai a.c, tânărul ar fi pătruns în locuința unei femei, de 85 de ani, și ar fi deposedat-o prin acte de violență de suma de 2000 de lei. Tânărul a fost condus și încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.
Astăzi, el a fost prezentat procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, cu propunere legală.
Având în vedere faptele menționate mai sus, întrucât ne aflăm în campanie electorală, pe rețelele de socializare au fost făcute mai multe afirmații false referitoare la instituția Primăriei Comunei Lumina și a primarului Dumitru Chiru, de către unii competitori electorali.
În acest sens, domnul Dumitru Chiru, face următoarele precizări:
1) Individul nu este minor, așa cum reiese și din datele comunicate de Poliția Română, deși s-a suținut că ar fi minor.
2) Individul nu mai poate comite alte infracțiuni, momentan, deoarece se află in custodia poliției.
3) Poliția l-a arestat preventiv pentru 24 de ore, și, ținând cont de faptul că infractiunea a fost comisă in weekend, el a a fost prezentat procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, cu propunere legală, în cursul zilei de luni.
În campania electorală, unii candidați folosesc rețelele de socializare pentru transmiterea de mesaje rasiste sau xenofobe. Etnia unei comunități NU ar trebui să fie folosită drept motiv de generalizare cu privire la nivelul de educație și comportament.
În altă ordine de idei, Poliția Română are de mult timp campanii publice de conștientizare prin care cetățenii sunt sfătuiți să își i-a măsuri de siguranță proprie cum ar fi închiderea ușilor și geamurilor, să fie atenți pe cine primesc în casă sau curți și să apeleze imediat la ajutorul rudelor, persoanelor apropiate și poliției dacă au căzut în capcana escrocilor și a hoților.
În calitate de primar nu am atribuții în ceea ce privește organizarea activității Postului de Poliție Lumina, activitate coordonată de Inspectoratul de Poliție Județean, aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Primăria are în subordine propriul serviciu de Poliție Locală, care, conform prevederilor legale în vigoare, numără 11 agenți, care asigură permanența, prin programarea de ture de lucru pe zile. Pentru a veni în sprijinul activității acestui Serviciu, localitatea este monitorizată permanent de camere video folosite pentru a depista sau identifica, acolo unde este posibil, fapte de încălcare a legii și autorii acestora.
Siguranța cetățenilor acestei comune și preocuparea față de acest domeniu este demonstrată prin acțiunile intreprinse. Am avut acțiuni dar și întâlniri periodice și colaborăm strâns cu reprezentanții M.A.I, reprezentanții comunității la care s-a făcut referire și nu numai.
Autorul infracțiunii de tâlhărie a fost rapid identificat, reținut și adus în fața organelor legii. Operativitatea cu care s-a lucrat îmi permite să sper că acest lucru reprezintă un motiv de descurajare pentru orice alți infractori care consideră localitatea Lumina un loc în care cetățenii nu sunt protejați de organele statului.
Vă mulțumesc,
Dumitru Chiru,
Primarul Comunei Lumina