Stimati cetateni,

Pentru o informare corecta referitoare la managementul aparitiei epidemiei de coronavirus la nivel global, urmare a inmultirii numarului de cazuri la nivel national, avand in vedere dispozitiile Departamentului pentru Situatii de Urgenta si a comunicarilor Grupului de Comunicare Strategica, va facem cunoscut ca in data de 11 martie 2020,  domnul primar a convocat o noua sedinta a Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta la sediul Primariei Comunei Lumina.

Astfel Comitetul a luat act de faptul ca incepand cu data de 11 martie 2020 au fost suspendate cursurile tuturor unitatilor de invatamant de pe raza localitatii, pana pe 22.03.2020, cu posibilitate de prelungire, conformandu-se astfel masurii luate la nivel national.

S-a asigurat permanenta la sediul unitatilor scolare.  De asemenea s-au efectuat dezinfectii atat ale imobilelor destinate procesului de invatamant si au fost instalate dispersoarele, achizitionate anterior, cu solutie dezifectanta pentru igienizarea mainilor elevilor si cadrelor didactice. 

In ceea ce priveste inscrierile la unitatile scolare, se face precizarea ca data limita a fost amanata conform dispozitiilor in vigoare.

Totodata Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta informeaza ca este necesar a se evita aglomerarile in incinte, precum spatii comerciale, in special cele de alimentatie publica, sens in care au fost instiintati administratorii prin adrese transmise prin intermediul Serviciului de Politie Locala, dar este necesar a se aplica aceste masuri si la unitatile de cult si cele sanitare.

Astfel  se vor lua masurile de igienizare a unitatilor de cult din comuna si ale cabinetelor medicale.

De asemenea Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta a luat act de informarea conform careia pe raza comunei Lumina, sunt doua persoane pentru care s-a dispus masura izolarii la domiciliu, intrucat sunt provenite din Italia, si in functie de evolutia starii de sanatate se vor lua masurile care se impun de catre Directia de Sanatate Publica Constanta.

Precizam de asemenea ca va fi intocmita o lista cu evidenta persoanelor provenite din strainatate. Daca situatia o va impune, persoanele pentru care trebuie dispusa carantina vor fi preluate de catre personalul specializat din cadrul Directiei de Sanatate Publica Constanta.

Pentru persoanele provenite din tarile cu risc de contaminare, respectiv Italia, China, Iran, Coreea de Sud etc. trebuie trimisa sesizare la Directia de Sanatate Publica Constanta care ia masurile care se impun. De asemenea aceste persoane au obligatia sa se autoizoleze. 

Cetatenii care detin informatii concrete despre persoane intoarse din tarile cu risc, ce nu au declarat in mod corect acest lucru la intrarea in tara agentilor vamali,  pot instiinta Primaria Comunei Lumina la nr. de tel 0241251828.

Referitor la interdictia adunarilor publice in numar mai mare de 100 persoane, s-a luat masura interzicerii acestora, masura avand caracter obligatoriu si neputand fi negociata.

Din punct de vedere preventiv este indicat ca toti cetatenii sa evite orice deplasare, sa-si rezolve problemele prin mijloacele de comunicare precum telefon, internet fara prezenta fizica, mai ales acolo unde acest lucru este posibil.

Ca mijloace de dezinfectare se recomanda utilizarea spirtului sanitar si a clorului.

Tototodata s-a lust masura ca accesul cetatenilor in institutiile publice sa se faca intr-un numar limitat, de asa maniera incat sa se evite adunarea mai multor persoane in acelasi loc.

Pe aceasta cale rugam ca cetatenii sa respecte masurile impuse. 

Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta reitereaza apelul Departamentului de Situatii de Urgenta ca cetatenii sa se informeze doar din surse oficiale. Toate datele reale legate de evolutia epidemiei de coronavirus sunt permanent actualizare pe site-urile Departamentului de Situatii de Urgenta, respectiv al Ministerului Sanatatii.

Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta se va intruni ori de cate ori situatia o va impune, urmand sa ia masuri in functie de cazurile identificate. 

Va multumim !

Print Friendly, PDF & Email