afis dee 2020

Primaria Comunei Lumina, cu sprijinul SC Greentech Servicii Ecologice SRL, continuă campania de colectare gratuită a deșeurilor electrice.

Cetatenii au posibilitatea de a se debarasa corect de deseurile electrice si electronice (DEEE) – aparate electrice si electronice vechi sau defecte, baterii si acumulatori uzati, becuri si neoane arse ce pot fi aduse la punctul de colectare de langa sediul Primariei Lumina, din strada Mare nr. 170, in fiecare zi a saptamanii.

Cum se va desfasura campania ?

Colectarea deseurilor electrice este un proces simplu si gratuit, atat pentru cetateni cat si pentru persoanele juridice.

Cei care doresc sa scape responsabil de deseurile electrice le pot aduce si preda direct la sediul Primariei Lumina, din strada Mare nr. 170, reprezentand o solutie permanenta pentru localnicii care vor sa renunte la deseurile electrice in mod corect, respectand comunitatea din care fac parte, legislatia si mediul inconjurator.

Puteti apela numarul de telefon 0241251828 inainte de a va prezenta cu deseurile electrice pentru a le preda. Programul este de luni – vineri intre orele 9-14.

De ce trebuie sa colectam deșeurie eletrice  ?

Conform Directivei 2012/19/UE privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE), scopul este de a preveni si de a reduce efectele negative asupra mediului provocate de generarea și gestionarea DEEE și de utilizarea resurselor.

După cum se menționează în secțiunea introductivă 6 a Directivei, scopul principal îl constituie contribuirea la obținerea unei producții și a unui consum durabil, în primul rând, prin prevenirea producerii de DEEE și, în plus, prin reutilizarea, reciclarea și alte forme de valorificare a acestor deșeuri. Directiva încorporează astfel ierarhia deșeurilor stabilită la Articolul 4 din Directiva 2008/98/CE privind deșeurile.

Deșeurile electrice reprezintă 5-6% din totalul deșeurilor unei comunități. Așa cum gunoiul menajer nu este păstrat în casă, nici echipamentele electrice vechi sau stricate nu trebuie depozitate în gospodărie ori aruncate la întâmplare. Ele trebuie colectate și reciclare corect din rațiuni ce țin de protecția mediului înconjurător, de riscul pe care îl prezintă potențialul lor toxic, precum și de protejarea resurselor naturale ale pământului.

În primul rând, aceste echipamente pot avea în componența lor elemente nocive pentru mediu și sănătatea populației, metale grele sau gaze periculoase, elemente care eliberate în aer, apă sau sol au efecte dăunătoare, pe termen lung, asupra hranei noastre, a apei pe care o bem sau a aerului pe care îl respirăm.

De asemenea, majoritatea sunt constituite din componente ce conţin materiale ce pot fi recuperate și reintroduse în industrie, ca materii prime secundare, pentru a preveni exploatarea irațională a resurselor primare, desigur, doar printr-un grad de valorificare înalt obţinut cu tehnologii de reciclare performante.

Așadar orice aparat electric, electronic sau electrocasnic, baterii portabile şi industriale (non-auto), corpuri de iluminat sau tuburi fluorescente, toate acestea intră în categoria DEEE și trebuie reciclate. Pe scurt, trebuie colectat și reciclat aproape tot ce se bagă în priză sau funcționează pe baterii.

Print Friendly, PDF & Email