Daruri de Craciun pentru elevii si prescolarii din Lumina

Elevii si prescolarii din comuna Lumina vor primi cadouri cu ocazia sarbatorilor de Craciun ca urmare a unui proiect special gandit pentru acestia.

„Am luat decizia ca în acest an să aducem un plus de zâmbete pe chipurile copiilor din cadrul școlii și grădiniței din comuna noastră. Este vorba despre cărți educative, interactive și de literatură pentru copii și, bineînțeles, nelipsitele dulciuri.

Pachetele vor fi împărțite începând de marți, 17 decembrie. Sper ca aceste mici daruri să fie pe placul lor, să se bucure de ele și să aibă parte de Sărbători fericite alături de familii și cei dragi!“, spune primarul Comunei Lumina, domnul Ioan Roman.

Vor fi oferite un numar de peste 1.224 de pachete ce conțin câte 5 cărți și dulciuri iar acestea vor ajunge în perioada următoare la elevii si prescolarii inscriși la școala și grădinița din comuna Lumina.

Cadourile sunt împărțite în funcție de categoriile de vârstă, fiind selectate și diferențiate special pentru băieți și fete.

Cărțile pe care le vor găsi în pachete sunt editate de Editura Litera și fac parte din colecția Biblioteca pentru toți copiii. Cei mici vor avea posibilitatea de a asculta în format audio cărțile incluse în aceste pachete folosind un cod special pe care îl vor regăsi în cutiile cadou și accesând pagina de internet www.lumina-citeste.ro, creată de cei de la Editura Litera. Pentru accesarea versiunii audio a cărților este necesară crearea unui cont gratuit și logarea în acesta.

Printre cărțile puse la dispoziție pe site, în versiunea audio, se află „Amintiri din copilărie”, de Ion Creanga, „Basme, de Petre Ispirescu, Vrăjitorul din Oz – de L. FRANK BAUM, Aventurile lui Tom Sawyer – de MARK TWAIN, Alice în țara minunilor – de LEWIS CARROLL, Fram, Ursul Polar – de CEZAR PETRESCU s.a. Citeste

Proiectul de Extindere a retelei de canalizare din comuna Lumina in curs de executie

Autoritatile locale din Lumina au depus si obtinut finantare pentru un proiect important de extindere a retelei de canalizare din comuna.

Este vorba despre proiectul “Extensie retele de canalizare Menajera Zona B2+ Aleea Narciselor, str. Prelungirea Iasomiei si Str. Garii, loc. Lumina“.

Proiectul de extindere a retelei de canalizare,  vizeaza introducerea sistemului de canalizare a apelor uzate pe strazile Prelungirea Iasomiei, Aleea Narciselor, Murelor, Stefan cel Mare, Mircea cel Batran, Mihai Viteazu, Cuza Voda, Carol, Independentei, Marasesti, Ferdinand, Belsugului, Dumitru Comsa.

Lucrarile de executie au inceput in aceasta primavara si continua pana la finalizarea lucrarilor pe toate strazile din proiect.

Introducerea sistemului de canalizare a apelor menajere din comuna Lumina a început din anul 2006 și s-au finalizat în 2012. Odată cu dezvoltarea noilor cartiere, rețeaua de canalizare a trebuit extinsă. Pe parcursul ultimilor ani au fost implementate o serie de proiecte ce au vizat extinderea retelei, iar proiectul de fata a vizat un numar de 13 străzi.

După finalizarea lucrărilor de introducere a conductelor de canalizare, lucrarea va fi predata către SC RAJA SA iar cetățenii din comuna se vor adresa către RAJA pentru a depune cereri în vederea racordarii, la sistemul de canalizare.

”Imi doresc să se racordeze cât mai mulți cetățeni din cartierul respectiv. Din punctul meu de vedere ar trebui toți, dar nu cred că există această posibilitate deoarece resursele financiare ale fiecărei familii sunt diferite”, a precizat primarul Ioan Roman intr-un interviu pentru publicatia CTNEWS.

Finalizarea acestor lucrari de extindere a retelei de canalizare este importanta pentru că odată ce cetatenii se vor racorda la sistemul de canalizare vor putea demara și lucrările de asfaltare a acestor străzi.

Lungimea totala a retelei de canalizare este de 3.9 km iar valoarea necesara de la bugetul de stat pentru realizarea obiectivului de investiii se ridica la 2.590.935 lei cu TVA (575.764 euro), diferența până la valoarea totala de aproximativ 3 milioane de lei fiind suportata de la bugetul local. Citeste

Au inceput lucrarile de asfaltare a strazilor din cartierul de la Unitatea Militara

Primaria Comunei Lumina anunta continuarea programului de imbunatatire a infrastructurii rutiere din comuna Lumina.

La initiativa primarului Comunei Lumina, domnul Ioan Roman, Consiliul Local a aprobat mai multe proiecte de asflatare a strazilor din comuna ce au ca sursa de finantare fonduri din bugetul local.

In prima parte a acestui an a fost asfaltata strada Bradului din Comuna Lumina. De asemenea, au fost efectuate lucrari in cadrul proiectului „Modernizare strazi comuna Lumina, strazile Berzelor si Rogozului, com. Lumina, jud. Constanta.

asfltare strazi bradului

Lungimea totoala a acestor strazi este de aproximativ 1,5 kilometrii.

Lucrari cu fonduri de la bugetul local pentru modernizarea strazilor din cartierul de la Unitatea Militara

De asemenea, Primaria Comunei Lumina anunta ca au inceput lucrarile de asfaltare a strazilor din cartierul de la Unitatea Militara. Strazile ce urmeaza sa fie modernizate sunt Soimului, Dacilor, Patriei, Libertatii, Academiei, Militari, 9 mai, Prel. Iasomiei, Garii si Cucului.

Sumele necesare pentru realizarea acestui proiect provin de la Bugetul Local al Comunei Lumina. In total vor fi modernizati 2,4 kilometrii de drumuri din localitate prin intermediul acestui proiect.

Intr-un interviu acordat publicatiei CTNEWS.ro, primarul Ioan Roman a ținut să le explice cetățenilor de ce a ales să includă în programul de modernizare a străzilor această zonă în detrimentul unui cartier mai vechi:

”E adevărat că acolo unde se asfaltează

Citeste