Dormitoarele soldaţilor de la o fostă unitate militară din comuna constănţeană Lumina au început să fie transformate în săli de curs pentru o grădiniţă cu program prelungit şi o creşă. Este singurul spaţiu pe care Primăria l-a găsit disponibil pentru cei mici.

Primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru, spune că speră ca lucrările începute în luna noiembrie să fie finalizate până la începutul anului şcolar viitor, iar şansele sunt foarte mari pentru că lucrările sunt finalizate în proporţie de 60%. Proiectul este derulat de administraţia locală în colaborare cu Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), care a alocat fondurile necesare pentru reabilitarea clădirii.

Spaţiile fostei unităţi militare nu au mai fost folosite de aproape zece ani, de când baza a fost dezafectată. Ministerul de Interne a transferat, în urmă cu doi ani, Primăriei Lumina fostele cazarme ale Jandarmeriei. Amintim că tot în fosta unitate militară au fost amenajate, tot de către administraţia locală şi CJC, alte două clădiri care funcţionează acum ca grădiniţă cu program normal şi ca şcoală primară pentru copiii din acest cartier.

„Încercăm să fructificăm la maximum clădirile pe care le avem. Trebuie doar să le reabilităm şi să le dăm în folosinţă ca unităţi de învăţământ de care să beneficieze localnicii“, a declarat primarul Dumitru Chiru.

Primarul localităţii spune că aici vor putea învăţa 100 de copii: în două săli vor învăţa preşcolarii şi în alte două săli vor fi găzduiţi copiii de creşă. Pe lângă cele patru săli, aici se vor amenaja şi un cabinet medical, două grupuri sanitare, o sală de mese şi cancelarie.

Dacă în grija CJC pică responsabilitatea reabilitării clădirii, Dumitru Chiru spune că administraţia locală va asigura utilităţile şi mobilierul cu care vor fi dotate sălile. La fel de important este şi faptul că grădiniţa va fi destinată tuturor copiilor din localitate, şi nu doar celor din acest cartier. Părinţii nu vor avea nici grija transportului, pentru că administraţia locală le pune la dispoziţie un microbuz.

Sursa: Telegraf

Print Friendly, PDF & Email