Comitetul Local pentru Situații de Urgență Lumina s-a întrunit în cursul zilei de duminică pentru a analiza pagubele produse de inundațiile cauzate de ploile torențiale din cursul zilei de sâmbătă dar și măsurile care se impun.

Administrația Națională de Meterologie a emis sâmbătă o avertizare de vreme semeveră care s-a manifestat prin precipitații abundente ce au inundat mai multe gospodării și străzi din localitatea Lumina.

In Lumina reprezentanți ai ISU Dobrogea și ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență au intervenit cu autospeciale și motopompe pentru evacuarea apelor ce au ajuns la un nivel de 35 de cm in mai multe gospodarii din localitate. De asemenea, apele pluviale scurse de pe Drumul European E87, au inundat străzile Crizantemelor, Trandafirilor și Crinului, autoritățile intervenind pentru evacuarea acestora.

Debitul deosebit de ridicat al apelor pluviale nu a putut fi suportat de șanturile de colectare a apelor pluviale din cartierul Zona A. Mai mult a fost afectata structura de rezistentă a podetelor de pe Strada Trandafirilor și George Enescu.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență, condus de primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru, a propus:

  • măsuri urgente de decolmatare și reamenajare a șantului de colectare a apelor pluviale, provenite în principal de la apa colectată de rigolele de pe marginile drumului European E87, Constanța – Tulcea.
  • măsuri de amenajare a unor rigole pe străzile din cartierul Zona A, care să preia apele pluviale, evitându-se inundarea străzilor din zonă
  • interzicea traficului autovehiculelor de mare tonaj (de peste 3,5 tone) pe Strada Trandafirilor și Str. George Enescu. Reprezentanți ai Poliției Locale și Naționale vor urmări respectarea acestei interdicții temporare.

Pagubele produse  de inundații au fost consemnate de asemenea într-un proces verbal ce a fost înaintat spre ISU Dobrogea, Prefectura Constanța și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral urmând să fie luate decizii și de către aceste instituții.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare de vreme nefavorabilă, urmând ca ploile să afecteze localitatea Lumina și in zilele următoare.

În județele Tulcea și Constanța, cu precădere în zona litoralului, instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, viejlii și grindină.

Va ploua abundent și se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

Administrația Națională de Meteorologie a emis și o informare meteorologică, unde se precizează că în intervalul 14 iunie, ora 10.00 -16 iunie, ora 10.00, în jumătatea de est a țării și local la munte vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și, pe arii restrânse, 25…50 l/mp.

Pentru urgențe cetățenii pot apela numerele de urgență: 0733449753 (Serviciul Poliția Locală) și 0733449751.

Print Friendly, PDF & Email