Satul Oituz, ce alături de Lumina și Sibioara, formează comuna Lumina, se pregătește să îmbrace straie de sărbătoare.

Pe data de 23 aprilie 2023, descendenții neamului de ceangăi din Luizi-Călugăra (județul Bacău) vor celebra centenarul satului Oituz, comuna Lumina, județul Constanța.

Situat la 25 de kilometrii distanță de Constanța, Oituz este un sat unic, luminos din mijlocul căruia țâșnește spre cerul Dobrogei impunătoarea turlă a unei biserici catolice, ce se vede de departe, lăcaș de cult care poartă hramul „Adormirii Maicii Domnului“. O așezare în care se vorbește românește, dar și în grai ceangăiesc, un amestec de maghiară și de limbă română.

Localitatea s-a format în anul 1923 după exproprierile făcute de pe moșiile lui Luca Ionescu și Voicu Voievod. În urma acestei exproprieri au fost împroprietăriți văduvele și orfanii luptătorilor căzuți în Primul Război Mondial în Valea Oituzului, Măraști și Mărășesti (beneficiarii fiind aproximativ 45 de familii).

Originari din comuna Luizi Călugăra, județul Bacău, familiile dominante: Adam, Butacu, Butăcel, Sascău, Sabău, Coceangă, Ferenț, Ghența, Vargă, Horvat, Pal, Palcău, Sascău, Matei, Chiuș, Chiricheș, Cuna, Țîmpu, Bogdan etc. de confesiune religioasă romano-catolici, s-au așezat la sud de localitățile Mihail Kogălniceanu și Sibioara, la o distanță de aproximativ 7 km la vest de orașul Năvodari, între DN București-Constanța-Tulcea.

Aceste familii au numit acest sat Oituz, ca să le amintească de acel pas care leagă Moldova de Transilvania, unde vitejii români s-au pus stavilă împotriva forțelor germano-austro-ungare și unde s-a strigat prima dată „Pe aici nu se trece!“. L-au numit Oituz, pentru că mulți dintre cei care s-au stabilit în sătucul dobrogean, începând cu anul 1923, au fost orfanii și văduvele celor care și-au dat viața în luptele eroice de la Mărăști, Mărășești și Oituz.

Acum, la 100 de ani de la baterea primului țăruș în vatra satului Oituz se împletesc sărbătorile creștine cu credinţele, tradițiile  populare și agrare, cu timpul de sărbători. Un eveniment unic în viața locuitorilor Oituzului dobrogean și un prilej de a-și etala portul popular și să își arate ospitalitatea.

Primarul Comunei Lumina, domnul Dumitru Chiru, împreună cu membrii Consiliului Local Lumina, alături de locuitorii satului Oituz,  vă invită la sărbătoarea câmpenească ce va avea loc în centrul satului începând cu ora 10.00.

La sfârșitul slujbei religioase din biserica catolică, întreaga comunitate va participa la depunerea de coroane de către oaspeții din București, Mureș, Bacău, Rep. Moldova, constănțeni și urmașii din Oituz.

De la ora 12.00 toți participanții se vor deplasa în zona scenei din centrul satului (terenul de sport) unde se vor ține alocuțiunile invitaților, evocările reprezentanților comunității, sectorul de prezentare culinară și degustări, programul cultural-artistic și de reconstituire istorică-militară al membrilor Asociației Culturale „Tomis” din Constanța și Galați, ansamblurilor de dansuri din Oituz, Lumina, Cumpăna și Mihail Kogălniceanu și sceneta tinerilor despre înființarea satului. Să nu pierdeți momentul Corului bunicuțelor „Armonia” din Oituz, precum și interviul „Arcul peste timp”!

Fiți alături de noi la momentele de cinstire a memoriei înaintașilor noștri ce au creat un sat și o țară.

Prezența dumneavoastră alături de noi la aceste evenimente va aduce multă bucurie comunității.

Satul Oituz, o istorie de 100 de ani

Din punct de vedere administrativ, satul Oituz din județul Constanța face parte, din martie 1989, din comuna Lumina, alături de satele Lumina și Sibioara. Din 1923, anul înființării sale, până în prezent, satul a făcut parte din comunele Sibioara și Ferdinand I (Caramurat, Mihail Kogălniceanu) fiind pentru puțin timp centru comunal.

Conform statisticilor de anul acesta, satul Oituz are 872 de locuitori, mulți dintre ei urmași ai ceangăilor din localitate, dar și ai germanilor din localitatea vecină, Mihail Kogălniceanu, cu care au intrat încă de la început în relații de rudenie datorită religiei comune, catolicismul. După 1990, germanii au plecat spre țara lor, iar mulți dintre urmașii ceangăilor au luat drumul străinătății în căutarea de locuri de muncă, pentru a-și putea întreține familiile. În prezent, cei peste 800 de locuitori ai Oituzului formează peste 168 de familii catolice, 18 familii ortodoxe, trei familii aparţinând cultului „Martorii lui Iehova“ şi o familie musulmană. (Mirela STÎNGĂ, CulturaConstanta.ro)

Pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, locuitorii satului Oituz sărbătoresc ziua acestei așezări, în amintirea gestului fondator al coloniștilor din Luizi-Călugăra de a bate primul țăruș în vatra satului.

Biserica romano-catolică din sat, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“, este locul de întâlnire al sătenilor. Un edificiu impunător, ce poate fi zărit de pe drumul european ce leagă Constanța de Tulcea, ce a fost inaugurat în data de 15 august 2016, în cadrul Sfintei Liturghii solemne, susținută de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, de sfințire a bisericii romano- catloica Adormirea Maicii Domnului, din Oituz (Constanţa), ceremonie prin care a consacrat altarul lăcaşului de cult. Sfânta Liturghie a fost prezidată de ÎPS Ioan, alături de care au fost prezenți și preoți din decanatul de Constanţa, preoți din Bucureşti, Pr. Petru Mihăică – parohul comunității din Oituz.

Pictura bisericii a fost realizată de Petru Roca, din Răducăneni (laşi), iar vitraliile şi Calea Crucii sunt executate în Polonia, ca şi statuile, cu excepţia statuii Sfintei Fecioare Maria, care datează de la începutul sec. al XX-lea, este din lemn şi a fost restaurată. La subsolul noii biserici este amenajată o capelă cu Sfântul Mormânt; tot aici mai sunt o sală mare, pentru cateheză şi întâlniri, şi alte patru săli mai mici, cu un muzeu parohial, spaţiu pentru ministranţi, pentru comitetul parohial şi pentru uz curent.

culturaconstanta.ro-Ceangăii din Oituzul dobrogean

 

Print Friendly, PDF & Email