De mai multi ani una din nemultumirile locuitorilor din comuna Lumina, dar si a celor ce tranziteaza localitatea, este legata de traficul extrem de aglomerat si accidentele rutiere frecvente ce au loc la intersectia dintre DN 22 (E87) si DJ 226.

Intr-un raspuns dat de primarul Comunei Lumina, domnul Ioan Roman, pe aceasta tema , se precizeaza faptul ca:

Drumul National 22(E87) este in administrarea Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Constanta. Astfel, toate investitiile, reparatiile si chiar deszapezirile pe acest drum sunt in sarcina CNADNR. In Lumina sunt doua astfel de drumuri pe care primaria nu are voie sa intervina, DJ 226 ce tranziteaza localitatea aflandu-se si el in administrarea Regiei Judetene de Drumuri si Poduri Constanta. In anii trecuti, luand in calcul si lucrarile de pe Drumul Judetean 226 (portiunea de la pod spre Navodari), cei de la Drumuri Naționale au considerat ca nu este necesar un sens giratoriu la momentul respectiv.

Cu toate acestea, la fel ca multi dintre voi, consider mai mult decat necesara existenta unui sens giratoriu in intersectia respectiva si, de-a lungul timpului, am trimis mai multe adrese catre CNADNR in acest sens si am avut stabilite mai multe intalniri cu reprezentantii acestei institutii.

Demersurile Primariei Lumina dateaza inca din anul 2017, din pacate abia in luna decembrie 2018, s-a reusit stabilirea unei intalniri operative la sediul Primariei Lumina cu reprezentanti ai CNAIR – Directia Regionala De Drumuri si Poduri Constanta, Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, Consiliul Judetean Constanta dar si ai Primariei Comunei Lumina. In urma acestei intalniri au fost stabilite masuri ce vor fi luate de catre fiecare institutie in parte.

Desi portiunea de drum pe care se solicita construirea unui sens giratoriu nu se afla in administrarea Comunei Lumina, primaria si-a asumat realizarea masuratorilor topografice pe baza carora se va stabili solutia de sistematizare geometrica a intersectiei dintre Drumul National 22 (E87) si Drumul Judetean 226. UAT Lumina a transmis aceste masuratori catre DRDP Constanta, aceasta institutie urmand sa o prezinte partilor implicate.

Dupa acceptarea propunerii solutiei de sistematizare geometrica a intersectiei de catre partile implicate, respectiv UAT Comuna Lumina, Consiliul Judetean Constanta, prin RAJDP Constanta, CNAIR prin DRDP Constanta, se va incheia un protocol de colaborare. Prin acest protocol de colaborare se vor stabili obligatiile partilor in vederea edificarii acestui obiectiv.

ACTUALIZARE

La începutul lunii iulie 2019, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (CNAIR) a semnat contractul pentru serviciile de proiectare a sensului giratoriu la intersectia dintre DN 22 (E87) si DJ 226.

De asemenea, în urma discuțiilor pe care domnul primar, Ioan Roman, le-a purtat cu subprefectul județului Constanța și comisarii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere, s-a hotărât ca în după-amiaza fiecărei duminici un agent rutier să dirijeze și să fluidizeze circulația în intersecție.

După cum unii dintre dvs. au observat deja, în ultimele trei duminici, la orele de circulație intensă, s-a simțit o fluidizare notabilă a traficului rutier. Din păcate, din cauza unui deficit de personal, agenții rutieri nu pot fi detașați permanent în intersecție, însă important este că problema este conștientizată la toate nivelurile administrative ale județului și că, în sfârșit, discuțiile se vor concretiza prin realizarea unui sens giratoriu.

Print Friendly, PDF & Email