Satul Oituz, ce alături de Lumina și Sibioara, formează comuna Lumina, a îmbrăcat haine de sărbătoare în acest weekend. Pe 23 aprilie, descendenții neamului de ceangăi din Luizi-Călugăra au celebrat centenarul satului.


Un eveniment unic în viața locuitorilor Oituzului dobrogean și un prilej de a-și etala portul popular și să își arate ospitalitatea.

Situat la 25 de kilometri distanță de Constanța, Oituz este un sat unic, o așezare în care se vorbește românește, dar și în grai ceangăiesc, un amestec de maghiară și de limbă română. Localitatea s-a format în anul 1923 după împroprietărirea văduvelor și orfanii luptătorilor căzuți în Primul Război Mondial în Valea Oituzului, Măraști și Mărășesti. Familiile care s-au mutat aici au numit acest sat Oituz, ca să le amintească de acel pas care leagă Moldova de Transilvania, unde vitejii români au strigat prima dată „Pe aici nu se trece!“.

La 100 de ani de la formarea satului Oituz, locuitorii au sărbătorit cu cântec și voie bună, vin și mâncăruri tradiționale. La biserica din sat a fost ținută o slujbă religioasă și au fost depuse coroane de flori de către oaspeții din București, Mureș, Bacău și Rep. Moldova.