Compania Nationala de Investitii S.A. contruiește o creșă nouă prin PNCIPS (subprogramul Unitati si institutii de stat) dar si in cadrul componentei C15 – Educație din PNRR.

Pe lista proiectelor aprobate și pentru care au fost demarate lucrările se află ți construcția unei creșe noi în localitatea Lumina, pe str. Morii nr. 79.  Conform proiectului CNI noile creșe sunt moderne si prietenoase cu mediul inconjurator, in care energia necesara va proveni partial din surse regenerabile, precum panourile fotovoltaice. Fiecare cladire este organizata in 3 nuclee functionale: zona administrativa, zona destinata copiilor si zona spatiilor tehnico-gospodaresti. Astfel, fiecare proiect are un numar total de dormitoare egal cu numarul de grupe, camere de joaca, vestiare si grupuri sanitare, spatii pentru luat masa dar si cabinet medical. Totodata sunt prevazute si functiuni auxiliare precum spalatorie, calcatorie, biberonerie sau bucatarie.

Proiectul din comuna Lumina este de tipul Cresa mica (4 grupe, capacitate totala 40 de copii).


Prin Compania Nationala de Investitii se realizeaza procedurile de achizitie publica, se contracteaza lucrarile de executie iar dupa finalizarea acestora obiectivul de investii este predat catre beneficiar, caruia ii revine sarcina de a o da in folosinta si a o administra.

La acest moment, prin PNCIPS sunt aprobate si in diferite stadii de implementare un total de 133 crese, iar in cadrul PNRR, CNI are in diverse stadii de implementare un total de 124 crese.

De la aprobarea primelor proiecte privind construirea de crese la sfarsitul anului 2021 si pana in preznet, au fost finalizate 2 obiective de investitii (1 prin PNCIPS si 1 prin PNRR).

Pentru proiectul din comuna Lumina, amplasamentul a fost predat prin Hotărâre de Consiliul Companiei Naționale de Investiții iar Autorizația de construire a fost emisă de Primăria Comunei Lumina încă din data de 19.07.2023. Lucrările efective de construire au demarat la finalul săptămânii trecute.

Conform datelor CNI, valoarea totală a investitției este de 10.006.805,00 lei

Print Friendly, PDF & Email