Peste 100 de voluntari formați din elevi, parinti, directori, profesori de la Școala Gimnaziala Lumina, alaturi de primarul comunei Lumina, Ioan Roman și angajati ai Primăriei au luat parte sambata 15 septembrie 2018 la evenimentul Let’s do it Romania.

Aceștia au reușit să strângă în numai puțin de 2 ore peste 300 de saci de gunoi, colectați apoi în 2 remorci, din zone vulnerabile ale localității Lumina, unde frecvent se aduna deșeuri aruncate necontrolat.

Primarul comunei Lumina, domnul Ioan Roman, doreste sa le multumeasca pentru implicare directorilor Scolii Gimnaziale, profesorilor, elevilor, parintilor acestora dar si cetatenilor din localitate care au dat dovada de spirit civic si au inteles scopul acestei activitati de voluntariat.

15 septembrie a fost Zi de Curățenie Națională în România. Românii şi-au pus mănuşile, au luat saci şi au participat la “Let`s Do It, România!”, cea mai mare mobilizare de voluntari din ţară, cu scopul de a strânge deşeurile din arealele naturale. Încă de la primele ore ale dimineţii, sute de voluntari au venit la punctele de înregistrare, iar acţiunea s-a încheiat în jurul orei 15:00, când partenerii de la salubritate au început colectarea sacilor în vederea valorificării resurselor.

O primă estimare arată că 338 038 de voluntari au curățat 467 453 saci cu deșeuri în România.

“Am fost copleșiți de susținerea pe care a avut-o Let`s Do It, Romania! într-un an dificil din foarte multe puncte de vedere, de la contextul politic și social, la diverse provocări din partea vremii sau organizatorice. Cu toate acestea, am reușit cea mai mare mobilizare de până acum. Chiar dacă, aparent, vorbim despre o singură zi de curățenie pe an, efectele ei se văd mult după, în mentalitatea oamenilor despre deșeuri și despre puterea de a schimba în bine România. În urma ei rămân conștiința civică și respectul față de natură. Mulțumim tuturor celor care au dat câteva ore din timpul lor de week-end pentru Let`s Do It, Romania!” a declarat Ionuț Iordăchescu, Project Manager.

Proiectul “Ziua Națională de Curățenie – 2018”, desfășurat în context global în 150 de țări sub numele „World Cleanup Day”, este o activitate de ecologizare și de responsabilizare a populației privind deșeurile organizata de Asociația Viitorul în Zori (Let’s Do It, Romania!), la care au participat ca parteneri instituțiile publice județene și locale, iar cetățenii s-au alăturat ca voluntari ai acestei mișcări.

Misiunea proiectului este mobilizarea cetățenilor, autorităților, societății civile, companiilor private și a mass mediei pentru curățarea de deșeuri a arealelor naturale din jurul localităților României.

În cele cinci ediții desfășurate anterior, Lets do it Romania a reusit să mobilizeze aproximativ 1.400.000 de voluntari, dintre care 800.000 de tineri. Cu ajutorul lor, a 400 de companii și 1900 de primării am reușit să strângem 25.000 de tone de deșeuri.

Print Friendly, PDF & Email