Stiri si informatii despre Comuna Lumina in presa locala si nationala, informatii si comunicate de la institutii nationale și de interes local

INFORMARE TRICHINELOZĂ

Trichineloza este o zoonoză (o boală infecțioasă care este transmisă de la animal la om)cauzată de viermi rotunzi (parazit nematod) din genul Trichinella spp.

Oamenii, dar și animalele domestice și sălbatice, pot fi infectate și devin astfel purtători. Porcii domestici, mistreții, urșii, rozătoarele și caii sunt animale-rezervor de paraziți.

Infestarea cu Trichinella spp apare la nivel mondial, cel mai frecvent în regiunile cu climă temperată.

Pe plan mondial, apar în fiecare an aproximativ 10.000 de infestări umane. Factorii culturali precum gastronomiile tradiționale pe bază de carne sau produse derivate din carne crudă sau insuficient preparată termic au rol important în epidemiologia bolii.

Trichineloza la om în Uniunea Europeană

În anul 2021, numărul cazurilor confirmate de trichineloză umană în Uniunea Europeană (UE) a fost de 77, ceea ce corespunde unei rate de notificare de 0,02 la 100.000 de locuitori, în scădere cu 32,5% comparativ cu anul 2020 (0,03 la 100.000 de locuitori).

În 2021, au fost raportate 29 de cazuri (36,7%) de trichineloză cu statut și cu țara de călătorie cunoscute, dobândite în UE. Austria a raportat două cazuri de trichineloză asociate călătoriilor înafara UE. Pentru 46 de cazuri (59,7%), informațiile de călătorie nu au fost raportate.

Trichineloza la animale (domestice și sălbatice) în Uniunea Europeană

În 2019, 2020 și 2021, s-au raportat cazuri de Trichinella spp. la porci din șase (Bulgaria, Croația, Franța, Polonia, România și Spania), șapte (Bulgaria, Croația, Franța, Grecia, Italia, România și Spania) și respectiv șase State Membre (Croația, Finlanda, Franța, Polonia, România și Spania).

Nu au fost raportate infecții cu Trichinella spp. la porcii adăpostiți în condiții controlate.

Dintre porcii care nu sunt ținuți în condiții de adăpostire controlate, 0,0001% au fost pozitivi pentru Trichinella spp.România a raportat majoritatea porcilor pozitivi (81), urmată dePolonia (19), Spania (13), Croația (5), Finlanda(1) și Franța (1).

În 2021, proporția de mistreți vânați care au fost testați pozitivi a fost de 0,07%. Proporția de vulpi pozitive a fost de 1,6% în 2021, mai mare comparativ cu rata de 0,9% în anul 2020.

România contribuie la statistica europeană cu cele mai multe cazuri umane, cât și la animale. Cazurile raportate la om în România afectează, în special, adulții.

Boala la om

Rezervorul de infecție este reprezentat de animalele domestice (porc), sălbatice sau comensale (șobolani). Larvele nematodului parazitează musculaturamamiferelor, iar omul se poate infecta prin ingestia de carne crudă sau insufficient preparată termic, în special de porc, de cal, nutria sauvânat (mistreț, urs).

Receptivitatea este generală, iar imunitatea este de scurtă durată, cu reîmbolnăviri posibile.

Boala nu se transmite interuman. 

Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:

 • Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic;
 • Unele obiceiuri culinare, cu prepararea termică insuficientă (prepararea “însânge”, sărare, afumare și uscare);
 • achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate;
 • tăierea clandestină a animalelor.

La om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție gravă spre deces din cauza complicațiilor.

Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de gradul de infestarea cărniiși de rezistența organismului.

Evoluția bolii cuprinde:

 • perioadă de incubaţie, cu durată între 2 și 28 zile;
 • perioada asimptomatică corespunzătoare maturării larvelor ingerate în adulți, la nivelul intestinului subțire;
 • Un stadiu intestinal, manifestat prin diaree însoțită sau nu de febră, dureri abdominale, anorexie;
 • Un stadiu de invazie musculară, corespunzător migrării larvelor nou-formate în sistemul circulator, către musculature striată; este caracterizat mialgii, tumefacţia maselor musculare, edeme periorbitare sau ale feţei, erupţii urticariene, febră 38-40°C, tulburări neuropsihice (cefalee, până la delir, comă), tulburări respiratorii, tulburăricardiace (miocardită cu tahicardie, tulburări de ritm);
 • O perioadă de convalescenţă, corespunzătoare închistării larvelor în muşchi.

Criterii clinice ale trichinelozei:
Orice persoană care manifestă cel puțin trei dintre următoarele:

 • febră;
 • sensibilitate și dureri musculare;
 • diaree;
 • edem facial;
 • hemoragii subconjunctivale, subunghiale și retiniene.

Boala poate evolua sporadic sau în focare familiale/de colectivitate.

Măsuri față de persoanele expuse:

 • persoanele care au consumat din alimental infestat cu Trichinella spp.vor fi supravegheate din punct de vedere clinic de către medicul de familie care va îndruma eventualele cazuri nou-depistate către cel mai apropiat spital/secție de Boli Infecțioase;
 • Cazurile nou-depistate vor fi raportate imediat către Direcția de Sănătate Publică județeană.

Măsuri față de izvorul/rezervorul de infecție animal:

Autoritățile veterinare locale coordonează aplicarea măsurilor față de sursa animală.

Măsuri față de căile de transmitere la om și la animal:

 • Asigurarea condițiilor corespunzătoare de igienă în adăposturile de creștere a animalelor și asigurarea de furaje dintr-o sursă controlată sau prelucrate termic;
 • măsuri de deratizare printr-o firmă specializată, măsuri de împiedicare a intrării rozătoarelor în crescătorii, gospodării proprii;
 • curățarea ustensilelor folosite la manipularea cărnii și prelucrarea termică corespunzătoare a cărnii;
 • iradierea cu raze gama a alimentelor de către unități autorizate conform Directivei 1999/2/CE.E.

Măsuri față de receptivi:
Recomandări pentru populație:

 • achiziționarea de animale de la unități avizate sanitar;
 • achiziționarea cărnii numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare doar produse avizate sanitar-veterinar;
 • trimiterea probelor din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare, pentru examen trichineloscopic și respectarea recomandărilor autorităților;
 • la tocarea cărnii de porc/vânat, folosirea unei mașini de tocat destinată acestei activități și curățarea acesteia înainte și după folosire, precum și curățarea tuturor suprafețelor și a intrumentelor folosite;
 • înaintea gătirii, în vederea distrugerii chisturilor, se recomandă congelarea cărnii la o temperatură între (-)15°C și (-)25°C, timp de 20-30 de zile, grosimea feliei de carne să nu depășească15 cm;
 • în timpul gătirii, atingerea temperaturiide 71°C în toată masa de carne, pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri;
 • prelucrarea termică a resturilor/măruntaielor/sângelui, provenite de la vânat/porc, care urmează să fie hrană pentru animale.

Decembrie este luna în care se sacrifică porci în gospodăriile țărănești, apoi se consumă carnea sub diferite forme.

Metodele de sărare, uscare, afumare sau procesare cu microunde a cărnii nu asigură distrugerea larvelor. Acestea pot fi distruse în cazul înghețării cărnii de porc, timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim minus 15 grade Celsius. Larvele se distrug și în cazul prelucrării termice a cărnii la o temperatură de peste plus 70 de grade Celsius.

Înainte de a prepara toba, caltaboșul, sângeretele, cârnații sau alte produse, este necesară realizarea unui examen trichineloscopicpentru a vedea dacă nu cumva carnea este infestată cu Trichinella spp.

Recomandarea fermă este de testare a cărnii de porc sau de mistreț.

 Material realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică Centrul Naţional de Suptaveghere a Bolilor Transmisibile şi distribuit de Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa Compartiment Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate

Activitatea sanitara-veterinara si pentru siguranta alimentelor in perioada sarbatorilor de iarna 2023

În scopul prevenirii răspândirii pestei porcine africane, Centrul Local de Combatere a Bolilor al Judeţului Constanţa a adoptat “Planul pentru controlul şi combaterea pestei porcine africane în România“ şi a dispus implementarea măsurilor cuprinse în acest plan: efectuarea de controale în vederea depistării creşterii ilegale de porci la nivelul stânelor, cantoanelor, monitorizarea mişcării de porci mistreţi peste frontiera, etc.

În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, se vor intensifica  controalele sanitare veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă, în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc și alte produse de origine animală și nonanimală destinate consumului uman pentru asigurarea unui climat de siguranţă pe întreg lanţul alimentar şi implicit pentru protecţia consumatorului.

În același timp, DSVSA Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare (implicit carnea de porc şi produsele cu specific tradiţional) numai din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.

Tot în acest sens, menţionăm că sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu şi examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri, fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locaţiile stabilite la nivelul județului Constanţa.

Examenul trichineloscopic este metoda principală de decelare a parazitului Trichinella spp. din carnea de porc, mistreţ, urs, cal, nutrie, parazit care poate provoca afecţiuni ce se pot finaliza chiar cu decesul persoanelor care au consumat carne infestată.

Localizările cele mai frecvente ale larvelor sunt în  muşchii de la baza limbii, diafragma şi pilierii diafragmatici, muşchii maseteri, muşchii intercostali, precum şi muşchii profunzi ai cefei, acestea constituind baza anatomică pentru proba recoltată în vederea analizării.

Sacrificarea porcilor şi consumarea lor în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorilor.

Aceştia  se supun unui risc major putându-se  îmbolnăvi de trichineloză, care se poate realiza prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic care conţine larve infestante.

Nu trebuie consumată nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, până la efectuarea examenului trichineloscopic şi comunicarea  rezultatului.

Contaminarea se face exclusiv pe cale digestivă prin consumul de carne infestată cu Trichinella spp.

Principalul rezervor al parazitului Trichinella spp. îl constituie animalele sălbatice de pe lângă locuinţe: şobolani, şoareci, câini, pisici, porci.

Prevenţia – controlul sanitar veterinar al cărnii de porc prin examen trichineloscopic; achiziţionarea cărnii de porc numai  din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi prevenirea infestării porcilor prin deratizari pentru distrugerea rozătoarelor, respectiv a sobolanilor.

Debut – la o săptămână, apar simptome digestive şi se recomandă prezentarea la o unitate sanitară.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa asigură examinarea trichineloscopică în punctele special amenajate aflate în sediul DSVSA Constanţa, Palas, Piaţa Griviţei şi în cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din oraşele Mangalia, Cernavodă, Medgidia, Năvodari și Hârșova.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie și se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în BND, cât și de la porci neidentificați, care nu figurează în BND.

LOCAŢII unde se poate efectua examenul trichineloscopic

NR. CRT.

LOCAŢIA

TELEFON

1

DSVSA CONSTANŢA – şos Mangaliei, nr. 78

0769/054210

2

CSVSAO CONSTANŢA 2 – Piaţa Griviţei

0784/206.514

3

CSVSAO NĂVODARI – str. Cabanei, nr. 3

0784/206.520

4

CSVSAO MEDGIDIA – str. Tudor Vladimirescu, nr.1

0784/206.523

5

CSVSAO CERNAVODĂ – str. Medgidiei, bloc H1

0774/621.917

6

CSVSAO MANGALIA – str. Rozelor, nr. 15 – 17

0784/206.510

7

CSVSAO Hârșova – str. Plantelor, bl. P5

0784/206.524

8

CSVSAO CONSTANŢA 1 şi 3 -IC Brătianu nr.246

0721/929246, 0724/372120

De asemenea, examinarea trichineloscopică mai este asigurată în 37 de Circumscripţii de Asistenţă Veterinară diseminate pe teritoriul judeţului, conform tabelului anexat:

NR. CRT.

LOCAŢIA

TELEFON

1

Băneasa

0766/439837

2

Ion Corvin

0766/439513

3

Oltina

0787/867906

4

Ostrov

0768/473356

5

Topalu

0722/313176

6

Mihail Kogălniceanu

0752/029961

7

Istria

0722/562677

8

Cogealac

0764/655709

9

Ciocârlia

0729/601250

10

Cobadin

0729/601250

11

Deleni

0749/582897

12

Petroșani

0749/643722

13

Adamclisi

0722/224334

14

Tuzla

0722/452410

15

Eforie

0744/312501

16

Techirghiol

0744/312501

17

Topraisar

0723/624651

18

Mereni

0744/312501

19

Amzacea

0744/344418

20

Hârșova

0767/963384

21

Ciobanu – Gârliciu

0729/237872; 0762/268840

22

Saraiu

0763/274018

23

Crucea

0746/061627

24

Nicolae Bălcescu

0727/345920

25

Mangalia

0720/570726

26

Albești

0735/229702

27

Pecineaga

0766/398643

28

Independența

0740/979337

29

Negru Vodă

0740/979337

30

Castelu

0722/452410

31

Poarta Albă

0722/452410

32

Peștera

0766/693450

33

Ovidiu

0721/255958

34

Lumina

0721/203206

35

Corbu

0721/388213

36

Târgușor

0761/617323

37

Grădina

0764/655709

Programul de funcţionare, la sediul DSVSA Constanța, este de luni – sâmbătă, de la ora 830 la ora 1530, iar în zilele de duminică de la ora 830 la ora 1400, iar la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale, programul de funcționare este de luni – sâmbătă, de la ora 830 la ora 1630, iar în zilele de duminică de la ora 830 la ora 1400.

Tariful de examinare pentru porcul domestic este de 28,56 lei, TVA inclus.

Este interzisă vânzarea porcilor vii şi comercializarea cărnii de porc în locuri neaprobate sanitar veterinar.

Totodată, în această perioadă, prin echipe special desemnate, DSVSA Constanţa va asigura verificarea condiţiilor sanitar veterinare de producere, prelucrare, depozitare, livrare, transport şi comercializare pe întreg lanţul alimentar în unităţi de vânzare cu amănuntul de tipul carmangerii, măcelării, magazine desfacere carne, hale şi pieţe agroalimentare, magazine alimentare, supermarket, hipermarket, brutării, laboratoare cofetărie – patiserie, unităţi de alimentaţie publică.

Se asigură serviciul de permanenţă în perioadele 29.11.2023 – 24.12.2023 și 27.12.2023 – 30.12.2023, iar neconformităţile sau abaterile de la legislaţia sanitară veterinară sesizate pot fi comunicate la numărul de telefon 0786/577.007, precum şi la număr de telefon “Call Center” ANSVSA 0800.826.787.

SKM_C250i23120615270

DSP derulează campania „Împreună pentru un aer mai curat!”

Aerul curat este esențial pentru sănătatea oamenilor și a ecosistemelor. Doar poluarea atmosferică, fără a lua în considerare și alte forme de poluare, este responsabilă pentru aproape 238 000 de decese premature în fiecare an în rândul europenilor.

Noile norme propuse de către Comisia Europeană în 2022, în cadrul Pactului Verde European, urmăresc reducerea cu peste 75% în următorii zece ani a numărului deceselor cauzatede nivelurile crescute ale principalului factor poluant al aerului – pulberile fine în suspensie (PM2,5), deoarece acestea depășesc limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.

Campania de informare din acest an – Împreună pentru un aer mai curat! – se va derula pe tot parcursul lunii august, urmărind informarea și creșterea gradului de conștientizarecu privire la efectele poluării aerului cu pulberi în suspensieasupra sănătății oamenilor,în rândul populației, mai ales a populației vulnerabile (copii, vârstnici, persoane cu afecțiuni cronice respiratorii și cardiovasculare), dar și a autorităților.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății depășirea nivelurilor recomandate pentru calitatea aerului se asociază cu riscuri pentru sănătate. Particulele în suspensie sunt asociate cu bolile și decesele provocate de boli cardiace sau pulmonare.Pe termen scurt, efectele expunerii la aer poluat sunt: tuse, dispnee, durere în piept, iritarea ochilor, iar efectele expunerii pe termen lung sunt diminuarea funcției pulmonare, dezvoltarea bolilor respiratorii mai ales la copii, agravarea bolilor pulmonare existente la adulți și mai ales la persoanele în vârstă, decesul prematur la persoane cu boli pulmonare. Expunerea la aer poluat în timpul sarcinii are impact asupra sănătății fătului putând determina greutate mică la naștereși naștere prematură.

România ocupă locul 45 în lume și locul 8 la nivel european în ceea ce privește rata de mortalitate cauzată de poluare în general, anual înregistrându-se aproximativ 15 000 de decese din cauza poluării aerului (anul 2019).

Cele mai importante surse de poluare a aerului la nivel global sunt: industria și furnizarea de energie, mijloacele de transport care folosesc combustibili poluanți, managementul deșeurilor, praful, activitățile agricole și încălzirea locuințelor folosind combustibili fosili.Pentru a avea un aer curat, sigur pentru sănătate, este nevoie de acțiuni comune ale populației, autorităților, comunităților de la nivel local, până la nivel internațional.3

Oamenii trebuie să cunoască riscurile pentru sănătate cauzate de poluarea aerului și să ia măsuri pentru a -și scădea expunerea individuală și a oamenilor din comunitate precum: reducerea activității în aer liber la momentele și în zonele cu trafic intens, limitarea timpului petrecut în anumite puncte de trafic aglomerat, limitarea folosirii autoturismului personal, evitarea arderii deșeurilor.

Campania de informare, educare, comunicare la nivel național este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, prin Compartimentul de Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate..

Campanie Luna Națională de Informare despre Vaccinare

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa desfășoară în cadrul Programului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate al Ministerului Sănătății, pe parcursul lunii aprilie 2023  activități de informare, educare și comunicare în cadrul Campaniei Luna Națională de Informare despre Vaccinare și celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) în perioada 23-29.04.2023.

Vaccinarea protejează oamenii împotriva bolilor infecțioase grave, care pun viața în pericol, cum ar fi difteria, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola, oreionul, rubeola, , boala pneumococică invazivă și poliomielita. Astfel, la nivel global, vaccinarea previne apariția a 2,7 milioane de cazuri de rujeolă, 1 milion de cazuri de tuse convulsivă și 2 milioane de cazuri de tetanos neonatal

Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) celebrează SEV pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța vaccinării în prevenirea bolilor și protejarea vieții.

Scăderea substanțială a cazurilor de rujeolă raportate de țările UE/SEE după martie 2020, care a continuat până în 2022 și în 2023, contrastează cu modelul anual și sezonier obișnuit pentru rujeolă, care atinge numărul maxim de îmbolnăviri în timpul primăverii în zonele de climă temperată. Măsurile din anii pandemiei de COVID-19 ar putea explica scăderea observată a cazurilor.

În România, în luna februarie 2022, s-a desfășurat activitatea de estimare a acoperirii vaccinale la vârsta de 18 luni pentru copiii născuți în luna iulie 2020. Au fost evaluate antecedentele vaccinale pentru 92,1% din numărul total de copii născuți vii în luna iulie 2020 (59,4% din mediul urban și 40,6% din mediul rural). Pentru vaccinul BCG acoperirile vaccinale sunt optime (peste 95%). Acoperirile vaccinale pentru 4 doze de vaccin Hep B pediatric, pentru 3 doze din vaccinurile: diftero-tetano-pertussis (DTPa), vaccin polio injectabil (VPI), vaccin Haemophilus B (Hib), Pneumococic și respectiv, o doză de vaccin rubeola-rujeolă-oreion (ROR)  se situează, sub ținta de 95%. Cea mai dramatică scădere o înregistrează acoperirea pentru o doză de vaccin ROR (< 75%). Acoperirea vaccinală   la copiii cu vârsta de 18 luni pentru întreaga cohortă de născuți în  iulie 2020 cu 3 doze cu VPI este de 84,6 (%)

Anul 2023 este anul revenirii, recunoscând reducerea globală a ratelor de vaccinare și nevoia copiilor de a recupera dozele restante. Materialele SEV și mesajele cheie se vor concentra pe importanța vaccinărilor la copii în timp util și recuperarea dozelor de vaccin restante:

 • Pentru copilul tău fiecare doză de vaccin contează” – Fiecare doză de vaccin recomandată este importantă pentru a vă proteja copiii de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.
 • Momentul contează” – Programul de vaccinare este conceput pentru a proteja copiii atunci când au cea mai mare nevoie. Urmați programul, efectuați la timp sau recuperați orice dozăde vaccin recomandată.
 • Comunicarea contează” – Conversațiile deschise despre vaccinare între persoanele interesate și cadrele medicale creează înțelegere și motivație pentru a urma recomandările și programele de vaccinare.

Campania de  Informare Educare Comunicare (IEC) națională este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene.

Pe teritoriul național, sub sloganul Pentru copilul tău fiecare doză de vaccin contează!, se vor derula activităţi de implicare a personalului medical și de informare a populației. Se va sublinia riscul de reapariție a bolilor (de exemplu rujeola, poliomielita), reamintindu-le părinților să-și vaccineze copiii înainte de a se îmbolnăvi și încurajând dialogul dintre părinți și personalul medical, pentru a răspunde întrebărilor sau preocupărilor legate de vaccinare.

Campania IEC națională este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată la nivel local local de Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa prin Compartimentul de Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate.

04_Infografic_Vaccinare_2023 final 05_Poster_LNI_Vaccinare_2023 final 06_Pliant_LNI_Vaccinare_2023 final

DGASPC organizează cursuri formare profesională pentru tineri

Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Constanța derulează PROIECTULUI MAI IMPLICAT! MAI INTEGRAT!”, cod SMIS 129360, Activitatea 6.2. – Formarea profesională a tinerilor proveniți din Casele de Tip familial şi din comunitate”, având ca rezultat 110 tineri din Casele de Tip Familial și din comunitate formați profesional în diverse ocupaţii”.

Prin proiect Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Constanța își propune formarea profesională a copiilor/tinerilor în următoarele calificări:

 • ajutor bucătar, – femeie de serviciu,
 • operator deratizare, dezinsecție, dezinfecție,
 • îngrijitor spații verzi,
 • frizer,
 • lucrător operativ pentru autocompactoare,
 • lucrător utilaje specializate pentru salubrizare,
 • lucrător room-service hotel, etc.

Precizăm că copiii/tinerii identificați trebuie să se afle în situație de risc social din cauza lipsei unui sprijin din partea familiei și a comunității din care fac parte. Accesul copiilor/tinerilor la curs se va face în funcție de nivelul studiilor absolvite şi îndeplinirea condițiilor legale ale Autorității Naționale pentru Calificări.

Urmare celor de mai sus copii/tinerii din localitatea Lumina care doresc să se formeze profesional și să dobândească competețe minime necesare pentru obținerea unui loc de muncă , pot apela și  numerele de telefon 0241/488.659, 0723.313.669 persoană de contact doamna Sporea Maria – Expert Grup Tintă, telefonic, de luni până joi – orele 8.00-16.30 și vineri orele 8.00-14.00 sau prin cerere scrisă pe adresa de email: office@dgaspc-ct.ro.