Conform celor mai recente studii IRES aproximativ jumătate dintre români nu colectează separat deșeurile în gospodărie. Prevederile legale in vigoare obligă însă autoritățile locale să colecteze separat de la populație deșeurile menajere.

De la an la an la costurile de transport, depozitare și neutralizare a deșeurilor menajere de la populație au crescut exponențial chiar dacă acest lucru nu s-a regăsit în cuantumul taxei de salubrizare suportat de populație pana in acest an. Pe langa costurile colectarii si transportului acestor deseuri, din acest an autoritatile locale platesc noi taxe pe fiecare tona de deseu nereciclat transportat la groapa de gunoi.

Singura modalitate prin care costurile managementului deseurilor menajere pot fi reduse este de a reduce cantitatea de deseuri nesortate care ajunge la groapa de gunoi.

In acest sens, Primăria Comunei Lumina face urmatoarele precizari:
– cetatenii comunei Lumina sunt rugati sa sorteze deseurile menajere asa cum a mai fost anuntat si pe tot parcursul anului 2023. Detalii despre posibilitatile actuale de colectare a deseurilor menajere sortate sunt disponibile aici.
– pentru deseurile sortate cetatenii sunt rugati sa foloseasca pubelele gratuite primite in cursul anului trecut.
– cetatenii care nu au ridicat pubele in cursul anului trecut sunt rugati sa se adreseze Serviciului de Salubrizare Lumina, str. Morii nr. 79 (pavilion administrativ)

Pentru a sublinia importanta sortarii deseurilor menajere, Primaria Comunei Lumina anunta ca va relua campania prin care, cetatenii care nu respecta prevederile legale si modalitatile de colectare, vor primi pliante de informare/avertizare care vor fi lipite de angajatii Serviciului de Salubrizare pe pubelele neconforme. Cei carora refuza sa respecte aceste reguli nu li se vor ridica deseurile menajere.

O colaborare intre cetatenii comunei si autoritatile locale este esentiala pentru a putea reduce costurile anuale pentru salubrizarea comunei, in caz contrar acestea vor creste in fiecare an iar subventionarea costurilor nu este o masura ce poate fi sustinuta de Consiliul Local sau Bugetul Local pe termen nedeterminat.

Print Friendly, PDF & Email