Au inceput lucrarile parcului fotovoltaic din Lumina

Primăria comunei Lumina din judeţul Constanţa implementează Proiectul LIGHT “Learning to Improve the Global Health Together”, cod 2021/330669. Proiectul este finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Mecanismul financiar de Granturi SEE & Norvegiene 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”, Apelul 3.1 “Capacitate sporită de furnizare a energiei regenerabile”.

 

Sursa video: Dotto TV

Continuă lucrările de asfaltare în comuna Lumina

Lucrările de modernizare ale străzilor din comuna Lumina, pentru care au fost obținute contracte de finanțare în cadru Programului Național de Investiții Anghel Saligny, continuă.

Astfel pe strada Decebal din localitate s-a continuat cu turnarea stratului de asfalt pe tronsonul cuprins între strada Belșugului și Traian.

De, asemenea, a fost turnat stratul de asfalt pe străzile Pinului și Teiului din localitate.

Lucrările de modernizare pe aceste străzi se desfășoară în conformitate cu normele de calitate în vigoare iar graficul de lucrări poate suferi modificări la cererea constructorului în funcție de condițiile meteorologice.

Deși creează un disconfort locuitorilor de pe aceste străzi le cerem acestora să manifeste înțelegere și răbdare și să nu blocheze lucrările sau accesul utilajelor executantului lucrărilor. La finalizarea proiectelor vor fi asfaltați aproximativ 5 km noi de străzi din localitate.

Reamintim că Primăria Comunei Lumina are în derulare proiectele:
– AMENAJARE STRAZI IN COMUNA LUMINA , JUDETUL CONSTANTA – LOT I, ce presupune modernizarea (asfaltarea) străzilor Decebal și Islazului, în suprafață de 2626 ml, proiectul având o valoare de 4.284.075 lei.
– AMENAJARE STRAZI IN COMUNA LUMINA , JUDETUL CONSTANTA – LOT II (4.568.695 lei), ce presupune modernizarea (asfaltarea) următoarelor străzi: Frunzelor, Dumitru Comșa, Traian, Murelor, Teiului, Pinului, în suprafață de 2300 ml.

Continuă lucrările de asfaltare prin programul Anghel Saligny

Lucrările de modernizare pe străzile pentru care Primăria Comunei Lumina a obținut finanțare de la Guvern, în cadrul Programului Național de Investiții Anghel Saligny, continuă în această perioadă.

In cursul acestei săptămâni utilajele constructorului au turnat stratul de asfalt pe străzile Islazului și Murelor (porțiunea spre Strada Năvodari, Troiță) din localitatea Lumina.

Aceste străzi fac parte din proiectul AMENAJARE STRAZI IN COMUNA LUMINA , JUDETUL CONSTANTA – LOT I

Lotul I presupune modernizarea (asfaltarea) străzilor Decebal și Islazului, în suprafață de 2626 ml, proiectul având o valoare de 4.284.075 lei.

Reamintim că în derulare se află și proiectul AMENAJARE STRAZI IN COMUNA LUMINA , JUDETUL CONSTANTA – LOT II (4.568.695 lei), ce presupune modernizarea (asfaltarea) următoarelor străzi: Frunzelor, Dumitru Comșa, Traian, Murelor, Teiului, Pinului, în suprafață de 2300 ml.

Lucrările de modernizare pe aceste străzi se desfășoară în conformitate cu normele de calitate în vigoare iar graficul de lucrări poate suferi modificări la cererea constructorului în funcție de condițiile meteorologice.

Deși creează un disconfort locuitorilor de pe aceste străzi le cerem acestora să manifeste înțelegere și răbdare și să nu blocheze lucrările sau accesul utilajelor executantului lucrărilor. La finalizarea proiectelor vor fi asfaltați aproximativ 5 km noi de străzi din localitate.

A fost finalizat proiectul „Parc tematic pescăresc sat Sibioara”, implementat prin FLAG Dobrogea Nord

Primăria comunei Lumina a organizat joi, 14 decembrie 2023, o conferință de presă cu ocazia finalizării lucrărilor din cadrul proiectului „Parc tematic pescăresc sat Sibioara, comuna Lumina, județul Constanța”, ce are ca scop promovarea și valorificarea produselor și activităților specifice din zonă.Proiectul a fost implementat prin intermediul FLAG Dobrogea Nord, în cadrul Strategiei de Dezvoltare Locală Integrată „Pământul sălbatic dintre Dunăre și mare”, Măsura 2.1, finanțată din Programul pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020.

La conferința sunt prezenți primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru, președintele CJ Constanța, Mihai Lupu, președintele Asociației Grup Local Dobrogea Nord, Marius Gherasim, Nicolae Moga, fost senator, primarul comunei Cumpăna Mariana Gâju, dar și reprezentanți de la Primăria Ovidiu.

Obiectivul general al proiectului „Parc tematic pescăresc sat Sibioara, comuna Lumina, județul Constanța” constă în dezvoltarea infrastructurii și serviciilor în zona comuna Lumina prin realizarea unui Parc thematic pescăresc facilitând accesul comunității locale și nu numai, la activități sportiv-recreative și de petrecere a timpului liber.

Obiectivul general al proiectului se subscrie obiectivului specific al Măsurii 1.2- Consolidarea si diversificarea activităților în zona de pescuit și acvacultură, care se referă la „Consolidarea, dezvoltarea și diversificarea activităților economice în zona pescăreasca prin sprijinirea dezvoltării infrastructurii și serviciilor din sectorul pescăresc și de acvacultura și din alte sectoare conexe”.

Proiectul „Construire parc tematic pescăresc, sat Sibioara, Comuna Lumina, județul Constanța” propune o intervenție punctuală, orientată pe dezvoltarea unui proiect local de infrastructura și contribuie la realizarea obiectivului specific al Măsurii 1.2 a Strategiei FLAG Dobrogea Nord, prin înființarea unui spațiu de agrement cu tematica pescăreasca, prin care este vizată dezvoltarea infrastructurii și serviciilor locale, oferite comunității locale și nu numai, asigurând astfel accesului populației de toate vârstele la activități sportiv-recreative și de petrecere a timpului liber.

Valoarea totală a contractului de lucrări de construire parc tematic este de 848955,73 lei (TVA inclus).

Locația noului parc tematic pescăresc din satul Siboara este în centrul localitații, în spatele școlii și în aropierea bisericii ortodoxe, ascesta fiind încadrat de străzile Mihail Kogălniceanu – George Bacovia.

Ce presupune in mod specific acest proiect:

Consolidarea si diversificarea activitatilor în Comuna Lumina prin realizarea unui parc tematic pescaresc in localitatea Sibioara

Amenajarea unui parc tematic pescaresc destinat comunitatii locale, va contribui la consolidarea si diversificarea activitatilor desfasurate în zona prin organizarea de evenimente/manifestari sportive si de petrecere a timpului liber, la cresterea atractivitatii si competitivitatii zonei si la îmbunatatirea calitatii vietii oamenilor din zona pescareasca.

Parcul dispune de urmatoarele spatii/zone:

– spatii de joaca pentru copii (dotate cu complexuri de joaca cu tematica acvatica),
– teren de joc multisport cu suprafata de joc acoperita cu gazon sintetic, împrejmuit cu gard de plasa si poarta de acces de 1,80×2,10m.
– spatii dotate cu mese de sah si table, mese pentru tenis de masa precum si aparate de fitness,
– spatii verzi pentru plantarea de material saditor,
– alei pietonale,
– grupuri sanitare ecologice, pe sexe, inclusiv pentru persoane cu dizabilitabi.
– De asemenea, parcul este dotat cu mobilier urban, respectiv bancute si cosuri de gunoi selectiv. Spatiile verzi sunt fi plantate cu gazon si grupuri de flori de sezon, fiind dotate cu un sistem de irigatii iar iluminarea întregului centru de agrement, în ansamblu, se va realiza cu stâlpi ornamentali de iluminat.

Obiectivul specific doi al proiectului: Organizarea de evenimente/manifestari sportiv-recreative si de petrecere a timpului liber, in vederea consolidarii si diversificarii activitatilor în Comuna Lumina. Realizarea parcului, va conferi spatiu favorabil pentru organizarea activitatilor sportiv-recreative si de petrecere a timpului liber, va contribui la dezvoltarea ofertei de activitati in zona, în primul rând datorita dotarilor care vor permite desfasurarea unor astfel de actiuni dar si a manifestarilor sportiv-educative si de petrecere a timpului liber care vor fi organizate în incinta parcului.

De asemenea, se va promova specificului local prin tematica pescareasca a parcului, contribuind astfel la cresterea atractivitatii si competitivitatii zonei si imbunatabirea calitatii vietii oamenilor din zona.

Sursa foto si Video: Ziarul Amprenta

Aproape 300 de cetățeni beneficiari ai Caravanei de Sănătate

Caravana de Sănătate a Crucii Roșii Române, a adus îngrijire și speranță locuitorilor din comuna Lumina, județul Constanța, în perioada 2 – 11 august 2023. Timp de două săptămâni, cabinetele medicale mobile ale caravanei au fost deschise pentru a oferi consultații medicale gratuite pentru 283 de locuitori din comuna Lumina, satele Oituz și Sibioara.

O echipă dedicată de medici și personal medical a fost prezentă pentru a evalua starea de sănătate a pacienților și a efectua analize medicale generale. Serviciile de medicină generală și pediatrie au fost disponibile, acoperind nevoile diversificate ale populației. De asemenea, pacienții au avut acces la servicii de optică medicală și electrocardiografie (EKG), asigurând un spectru larg de îngrijire medicală.

La inițiativa primarului comunei Lumina, domnul Dumitru Chiru, cetățenii din Lumina și Oituz au beneficiat de transport tur-retur la locația caravanei ce s-a aflat în satul Sibioara.

Astel, un număr de aproximativ 300 de locuitori au putut beneficia de analize medicale gratuite.

Crucea Roșie Română oferă prin intermediul Caravanei de Sănătate șansa de a depista la timp afecțiuni care pun viața în pericol, prin asigurarea de consultații medicale direct în comunitate, în condițiile in care accesul la serviciile medicale este limitat.

Primarul comunei Lumina, domnul Dumitru Chiru, dorește, pe această cale, să mulțumească întregii echipe Crucea Roșie Română pentru serviciile oferite cetățenilor și pentru că au ales satul Sibioara ca locație, timp de două săptămâni, pentru oferirea de servicii medicale gratuite.