A fost finalizat proiectul „Parc tematic pescăresc sat Sibioara”, implementat prin FLAG Dobrogea Nord

Primăria comunei Lumina a organizat joi, 14 decembrie 2023, o conferință de presă cu ocazia finalizării lucrărilor din cadrul proiectului „Parc tematic pescăresc sat Sibioara, comuna Lumina, județul Constanța”, ce are ca scop promovarea și valorificarea produselor și activităților specifice din zonă.Proiectul a fost implementat prin intermediul FLAG Dobrogea Nord, în cadrul Strategiei de Dezvoltare Locală Integrată „Pământul sălbatic dintre Dunăre și mare”, Măsura 2.1, finanțată din Programul pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020.

La conferința sunt prezenți primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru, președintele CJ Constanța, Mihai Lupu, președintele Asociației Grup Local Dobrogea Nord, Marius Gherasim, Nicolae Moga, fost senator, primarul comunei Cumpăna Mariana Gâju, dar și reprezentanți de la Primăria Ovidiu.

Obiectivul general al proiectului „Parc tematic pescăresc sat Sibioara, comuna Lumina, județul Constanța” constă în dezvoltarea infrastructurii și serviciilor în zona comuna Lumina prin realizarea unui Parc thematic pescăresc facilitând accesul comunității locale și nu numai, la activități sportiv-recreative și de petrecere a timpului liber.

Obiectivul general al proiectului se subscrie obiectivului specific al Măsurii 1.2- Consolidarea si diversificarea activităților în zona de pescuit și acvacultură, care se referă la „Consolidarea, dezvoltarea și diversificarea activităților economice în zona pescăreasca prin sprijinirea dezvoltării infrastructurii și serviciilor din sectorul pescăresc și de acvacultura și din alte sectoare conexe”.

Proiectul „Construire parc tematic pescăresc, sat Sibioara, Comuna Lumina, județul Constanța” propune o intervenție punctuală, orientată pe dezvoltarea unui proiect local de infrastructura și contribuie la realizarea obiectivului specific al Măsurii 1.2 a Strategiei FLAG Dobrogea Nord, prin înființarea unui spațiu de agrement cu tematica pescăreasca, prin care este vizată dezvoltarea infrastructurii și serviciilor locale, oferite comunității locale și nu numai, asigurând astfel accesului populației de toate vârstele la activități sportiv-recreative și de petrecere a timpului liber.

Valoarea totală a contractului de lucrări de construire parc tematic este de 848955,73 lei (TVA inclus).

Locația noului parc tematic pescăresc din satul Siboara este în centrul localitații, în spatele școlii și în aropierea bisericii ortodoxe, ascesta fiind încadrat de străzile Mihail Kogălniceanu – George Bacovia.

Ce presupune in mod specific acest proiect:

Consolidarea si diversificarea activitatilor în Comuna Lumina prin realizarea unui parc tematic pescaresc in localitatea Sibioara

Amenajarea unui parc tematic pescaresc destinat comunitatii locale, va contribui la consolidarea si diversificarea activitatilor desfasurate în zona prin organizarea de evenimente/manifestari sportive si de petrecere a timpului liber, la cresterea atractivitatii si competitivitatii zonei si la îmbunatatirea calitatii vietii oamenilor din zona pescareasca.

Parcul dispune de urmatoarele spatii/zone:

– spatii de joaca pentru copii (dotate cu complexuri de joaca cu tematica acvatica),
– teren de joc multisport cu suprafata de joc acoperita cu gazon sintetic, împrejmuit cu gard de plasa si poarta de acces de 1,80×2,10m.
– spatii dotate cu mese de sah si table, mese pentru tenis de masa precum si aparate de fitness,
– spatii verzi pentru plantarea de material saditor,
– alei pietonale,
– grupuri sanitare ecologice, pe sexe, inclusiv pentru persoane cu dizabilitabi.
– De asemenea, parcul este dotat cu mobilier urban, respectiv bancute si cosuri de gunoi selectiv. Spatiile verzi sunt fi plantate cu gazon si grupuri de flori de sezon, fiind dotate cu un sistem de irigatii iar iluminarea întregului centru de agrement, în ansamblu, se va realiza cu stâlpi ornamentali de iluminat.

Obiectivul specific doi al proiectului: Organizarea de evenimente/manifestari sportiv-recreative si de petrecere a timpului liber, in vederea consolidarii si diversificarii activitatilor în Comuna Lumina. Realizarea parcului, va conferi spatiu favorabil pentru organizarea activitatilor sportiv-recreative si de petrecere a timpului liber, va contribui la dezvoltarea ofertei de activitati in zona, în primul rând datorita dotarilor care vor permite desfasurarea unor astfel de actiuni dar si a manifestarilor sportiv-educative si de petrecere a timpului liber care vor fi organizate în incinta parcului.

De asemenea, se va promova specificului local prin tematica pescareasca a parcului, contribuind astfel la cresterea atractivitatii si competitivitatii zonei si imbunatabirea calitatii vietii oamenilor din zona.

Sursa foto si Video: Ziarul Amprenta

Aproape 300 de cetățeni beneficiari ai Caravanei de Sănătate

Caravana de Sănătate a Crucii Roșii Române, a adus îngrijire și speranță locuitorilor din comuna Lumina, județul Constanța, în perioada 2 – 11 august 2023. Timp de două săptămâni, cabinetele medicale mobile ale caravanei au fost deschise pentru a oferi consultații medicale gratuite pentru 283 de locuitori din comuna Lumina, satele Oituz și Sibioara.

O echipă dedicată de medici și personal medical a fost prezentă pentru a evalua starea de sănătate a pacienților și a efectua analize medicale generale. Serviciile de medicină generală și pediatrie au fost disponibile, acoperind nevoile diversificate ale populației. De asemenea, pacienții au avut acces la servicii de optică medicală și electrocardiografie (EKG), asigurând un spectru larg de îngrijire medicală.

La inițiativa primarului comunei Lumina, domnul Dumitru Chiru, cetățenii din Lumina și Oituz au beneficiat de transport tur-retur la locația caravanei ce s-a aflat în satul Sibioara.

Astel, un număr de aproximativ 300 de locuitori au putut beneficia de analize medicale gratuite.

Crucea Roșie Română oferă prin intermediul Caravanei de Sănătate șansa de a depista la timp afecțiuni care pun viața în pericol, prin asigurarea de consultații medicale direct în comunitate, în condițiile in care accesul la serviciile medicale este limitat.

Primarul comunei Lumina, domnul Dumitru Chiru, dorește, pe această cale, să mulțumească întregii echipe Crucea Roșie Română pentru serviciile oferite cetățenilor și pentru că au ales satul Sibioara ca locație, timp de două săptămâni, pentru oferirea de servicii medicale gratuite.

Zilele Comunei Lumina 2019 [video]

Va invitam sa urmariti imagini de la Zilelor Comunei Lumina 2019, eveniment organizat cu ocazia implinirii a 30 de ani de la infiintarea comunei Lumina.

Pe aceasta cale, Primarul Comunei Lumina, domnul Ioan Roman, le multumeste tuturor celor ce s-au implicat in organizarea acestui eveniment, sponsorilor evenimentului, invitatilor ce au onorat cu prezenta lor precum si tuturor cetatenilor ce au participat la eveniment.

Sfintire monumentul eroilor – Comuna Lumina

Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei si a Centenarului Marii Uniri, autoritatile locale din Lumina au inaugurat un monumet ridicat in memoria eroilor si veteranilor de razboi ce au luptat in Primul si al Doilea Razboi Mondial.

La eveniment au luat parte primarul comunei Lumina, domnul Ioan Roman, consilieri locali, reprezentanti ai organizatiilor politice din localitate.

A fost organizata o slujba de sfintire de catre preotii din localitate si de catre hogea comunitatii musulmane.

La final au fost depuse coroane de flori de catre primarul comunei, reprezentanti ai Uniuni Democrate Turco Tatare din Romania – organizatia Lumina, organizatia PNL Lumina, organizatia Tineretului Social Democrat Lumina si de catre Forumul German din Romania, organizatiile Lumina si Oituz.

Prezentare video Comuna Lumina

In videoclipul de mai jos gasiti imagini si instantanee din comuna Lumina, judetul Constanta. Pentru realizarea acestui material am folosit resurse proprii dar si de pe internet, multumind tuturor celor ce au pus la dispozitie pe retelele de socializare sau diverse pagini de internet imagini din localitate.