Organizarea in bune conditii a procesului de invatamant este o prioritate pentru primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru si pentru Consiliul Local, care au inteles ca desfasurarea activitatii scolare trebuie sa fie sprijinita la nivel local prin asigurarea derularii investitiilor.

Astfel, primaria a demarat anul trecut lucrari capitale de reamenajare a scolii cu clasele I-IV „Titus Cergau” din Sibioara in vederea asigurarii unui mediu propice desfasurarii actului educational. Scoala a fost data in functiune acum cateva saptamani.

Cladire reamenajata cu bani de la bugetul local
Copii isi desfasurau orele de curs in dispensarul din localitate deoarece nu exista scoala in sat. Cladirea in care au fost mutati elevii acum a fost reabilitata cu bani de la bugetul local.
Pentru reabilitarea scolii consiliul local a alocat 1 miliard si jumatate de lei vechi. Potrivit conducerii administratiei locale instalatia electrica a unitatii de invatamant a fost schimbata iar peretii au fost imbracati cu lambriuri de lemn.

De asemenea, scoala a fost dotata cu parchet in interior, grupuri sanitare noi, si fose septice. incalzirea salilor de clasa se realizeaza cu sobe de teracota.
Un alt proiect important aflat pe agenda administratiei locale din Lumina este finalizarea pietruirii si asfaltarii a 7 km de drumuri din localitate. in acest an edilul comunei mai vrea sa concluzioneze proiectul de construire de poduri si podete. Proiectul a fost implementat in urma cu doi ani prin Ordonanta 7/2006 si cuprinde patru poduri. Proiectul, in valoare de 31 miliarde lei vechi, a fost finantat de Guvern, insa la aceasta suma a contribuit si Consiliul Local Lumina, cu 10 miliarde lei vechi.

Canalizare in Lumina
Administratia locala va demara in acest an lucrari pentru realizarea retelei de canalizare in localitate. Proiectul se va realiza cu finantare de la Guvernul Romaniei fiind necesara suma de 200 de miliarde de lei vechi pentru acest program.

Realizarea unui parc in comuna pentru locuitori este un alt proiect care va fi inceput in 2009 de autoritatea publica din Lumina.

Am dat in functiune de curand un dispensar in satul Sibioara iar in momentul de fata cetatenii au un medic care ofera servicii medicale 24 de ore”, a declarat primarul comunei Dumitru Chiru.

Seful administratiei locale a mai precizat ca in aceste zile se va face receptia noii gradinite construita in localitate. Gradinita va avea program prelungit deoarece am avut numeroase solicitari din partea parintilor din comuna.

Unitatea de invatamant va avea patuturi si o cantina iar primaria va asigura meniul zilnic. Din pacate numarul cererilor este dublu fata de capacitatea gradinitei dar vrem sa construim inca o gradinita sau macar un corp nou pentru a veni in ajutorul locuitorilor comunei”, a declarat Dumitru Chiru.

Primaria Lumina mai are in vedere amenajarea unei sali de sport, a unei baze sportive si realizarea a 10 statii de autobuze de acelasi fel in toata comuna.

Articol preluat din ziarul „Graiul Dobrogei”

Print Friendly, PDF & Email