inundatt-lumina

În mai anul trecut, o viitură a inundat 10 gospodării de pe o stradă din localitatea Lumina, județul Constanța. Din păgubiți, jumătate aveau asigurare obligatorie de locuință, spun autoritățile locale. Degeaba – nimeni nu a primit un leu pentru a-și reface casele distruse de ape, se plâng oamenii, care au reparat stricăciunile pe cheltuiala lor.

„Nu am primit niciun ban, degeaba am plătit, nu ne-au dat niciun răspuns“, se plâng oamenii.

Ca orice veste rea și aceasta s-a răspândit în toată comuna, iar acum puțini sunt cei care mai vor să-și facă asigurare de locuință. „De ce să-mi fac, dacă nu despăgubește. Dacă vine cutremurul? Și dacă vine ce? Crezi că au bani să despăgubească pe toți?“, se întreabă oamenii.

Primarul urbei este hotărât să dea în judecată firma de asigurări pentru ca oamenii să-și recupereze banii. „Nu ni s-a dat niciun răspuns, de ce nu vor să dea banii…eu în continuare le spun oamenilor să se asigure“, a declarat primarul din Lumina.

În cazul unui cutremur, bani sunt pentru despăgubirea tuturor, ne spun brokerii de asigurări. Fiecare companie care încheie polițe pentru locuințe, fie ele obligatorii sau facultative, este protejată în aceste situații extreme.

„Companiile de asigurări sunt, la rândul lor, reasigurate..problema este că mulți  consideră aceste polițe ca o taxă, nu ca o protecție“, spune Carmen Pitu, broker de asigurări.

Este și explicația pentru care românii nu se îngrămădesc să-și asigure casele, decât dacă îi lovește necazul. Așa revenim în localitatea Lumina la familia Adam, unde a fost potop în urmă cu două săptămâni.

„Nu avem asigurare, o să facem, dar nu avem bani acum“, spun oamenii.

Polițele obligatorii costă 10 și 20 de euro. Ele acoperă inundațiile din cauze naturale, alunecările de teren și cutremurele. Pentru explozii de la gaze, incendii sau inundații de la vecin trebuie încheiate asigurări facultative. Pentru a intra însă în posesia banilor, de multe ori se ajunge la Comisia de supraveghere a asigurarilor si chiar la judecători, singurii care pot obliga firmele care încheie polițe să plătească daunele, acolo unde se impune.

[fvplayer src=’http://www.reporterntv.ro/video/2013/10/08/71140.mp4′ splash=’http://www.primaria-lumina.ro/wp-content/uploads/2013/10/inundatt-lumina.png’ width=’500′]

Sursa: Reporter NTV

Print Friendly, PDF & Email