Locuieşti în Lumina, Oituz ori Sibioara, eşti şomer sau te ocupi de agricultura de subzistenţă şi vrei să-şi găseşti un loc de muncă? Te poţi înscrie la cursurile de formare profesională ce vor fi organizate în scurt timp la căminul cultural din Lumina. După Sărbătorile de Paşti, cei interesaţi îşi pot pregăti actele şi pot aştepta formarea grupelor pentru începerea cursurilor. Fiecare va trebui să întocmească un dosar în care să se regăsească o copie a actului de identitate, a certificatului de naştere şi a celui de căsătorie ori a sentinţei de divorţ, dacă este cazul, ultima diplomă de studii şi o declaraţie pe proprie răspundere că solicitantul nu are deja un loc de muncă.

Oferta de formare profesională este variată. Reprezentanţii Primăriei Lumina spun că vor fi organizate cursuri pentru 250 de persoane, în următoarele domenii de activitate: administrator reţea de calculatoare, comunicare în limba engleză – iniţiere; lucrător în comerţ; inspector de sănătate şi securitate în muncă; operator introducere, validare şi prelucrare date; comunicare; îngrijitor bătrâni la domiciliu; baby-sitter şi competenţe anteprenoriale. Prin urmare, cei interesaţi vor avea la dispoziţie o gamă variată de cursuri, în urma absolvirii cărora îşi pot căuta un loc de muncă în alt domeniu decât cel în care au lucrat până acum.

Totul este posibil printr-un proiect european derulat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) „Investeşte în oameni“, de către Primăria Lumina, în colaborare cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparera Forţei de Muncă (AJOFM) Constanţa, SC Vent Consulting Team SRL şi SC Fia Test SRL. „Cursurile sunt organizate pentru 60 de şomeri şi 190 de persoane ocupate de agricultura de subzistenţă care vor beneficia de informare, consiliere, mediere şi formare profesională şi se urmăreşte ca minimum 13 persoane să fie integrate pe piaţa muncii“, a declarat primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru, în cadrul conferinţei de presă organizate cu ocazia lansării proiectului.

La rândul său, reprezentantul AJOFM, Gheorghe Buşu, a declarat că un astfel de proiect vine în sprijinul instituţiei pentru scăderea şomajului şi creşterea ratei de angajare pe piaţa muncii. Proiectul de la Lumina vine să-l completeze pe cel de construire a unui Centru de tineret care se derulează prin Zona Metropolitană Constanţa, conform spuselor coordonatorului Polului de creştere Constanţa, Sorin Chiriţă. „Încercăm să facem proiecte integrate – amenajarea de clădiri de utilitate publică alături de cursuri de reconversie profesională. Degeaba facem asfaltări, dacă nu ne aplecăm şi asupra oamenilor să-i ajutăm să-şi găsească locuri de muncă “, a declarat Chiriţă.

Sursa: Telegraf, Imagine: Ziua de Constanta

Print Friendly, PDF & Email