Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România organizează sâmbătă, 20 februarie, începând cu ora 15,00, la Căminul Cultural din comuna Lumina, a doua ediție a Festivalului „Gevat Rașit”. Evenimentul are ca scop omagierea poetului – rapsod Gevat Rașit (1927 – 2004), născut în localitatea Lumina.

Primii ani de studiu i-a urmat la școala din localitate, urmând, apoi, în perioada 1942 – 1944, cursurile Seminarului Musulman din Medgidia. Mai târziu s-a transferat la un liceu militar, devenind ofițer după absolvirea Școlii Militare. Absolvent al Facultății de Medicină și Farmacie, Secția Farmacologie (1951 – 1955), Gevat Rașit a lucrat ca farmacist în cadrul armatei, de unde s-a și pensionat cu grad de colonel în anul 1987. Gevat Rașit a încetat din viață în anul 2004.

Poetul – rapsod Gevat Rașit a scris versuri, dar a compus și melodii. În creațiile sale el a abordat atât tema iubirii față de limba maternă, dar și familia, copilăria și obiceiurile tradiționale ale tătarilor dobrogeni.

În cadrul evenimentului care va avea loc sâmbătă, la Lumina, profesor Ghiuner Akmola va vorbi despre viața și activitatea lui Gevat Rașit, urmând apoi ca pe scena Căminului Cultural să evolueze soliști și ansambluri de dansuri din cadrul UDTTMR.

Sursa: Radio Constanta

Print Friendly, PDF & Email