Unele din cele mai frecvente solicitari venite din partea locuitorilor comunei Lumina se refera la asfaltarea strazilor din comuna dar si extinderea retelei de canalizare.

Asa cum s-a anuntat inca de anul trecut, in lista de prioritati a admiministratiei locale, proiectele de modernizare a infrastructurii rutiere ocupa un loc fruntas.

In acest sens primarul comunei, domnul Ioan Roman, a initiat in cursul ultimelor luni mai multe proiecte de hotarare ce au fost aprobate de Consiliul Local. Acestea au vizat intocmirea si depunerea de proiecte in vederea obtinerii finantarii pentru modernizarea retelei de drumuri dar si extinderea retelei de canalizare din localitate.

Dupa finalizarea documentatiei si depunerea in vederea obtinerii de finantare, mai multe proiecte au fost declarate eligibile. Astfel, Ministerul Dezvoltarii Regionale a aprobat doua proiecte imporante in cadrul Programului National de Dezvoltare Locala, etapa a doua.

Cele doua proiecte de dezvoltare a infrastructurii ce au obtinut finantare se numesc “Extensie retele de canalizare Menajera Zona B2+ Aleea Narciselor, str. Prelungirea Iasomiei si Str. Garii, loc. Lumina“ si “Modernizare (pietruire si asfaltare) strazi Comuna Lumina, cartier B3.”

In ceea ce priveste proiectul de extindere a retelei de canalizare, acesta vizeaza introducerea sistemului de canalizare a apelor uzate pe strazile Prelungirea Iasomiei, Aleea Narciselor, Murelor, Stefan cel Mare, Mircea cel Batran, Mihai Viteazu, Cuza Voda, Carol, Independentei, Marasesti, Ferdinand, Belsugului, Dumitru Comsa. Valoarea necesara de la bugetul de stat pentru realizarea obiectivului de investiii se ridica la 2.590.935 lei cu TVA (575.764 euro).

Proiectul de asfaltare a strazilor ce a obtinut finantare de la Ministerul Dezvoltarii prin programul PNDL 2 include strazile Stefan cel Mare, Cuza Voda, Mircea cel Batran, Mihai Viteazu, Independentei, Marasesti si Ferdinand. Valoarea totala a proiectului este de 3.671.520 lei din care 2.460.552 lei urmeaza sa fie contributia Ministerului Dezvoltarii iar diferenta reprezinta co-finantare de la bugetul local.

Pentru cele doua proiecte aprobate urmeaza sa se semneze contractul de finantare cu Ministerul Dezvoltarii si apoi demararea procedurilor.

De asemenea Primaria Comunei Lumina fost selectata de catre Agentia pentru Finantarea Investiilor Rurale ce a fost cu una din cererile de finatare depusa. Este vorba despre “Modernizare strazi comuna Lumina (Asfaltare) 6,442 km”.

Strazile ce vizeaza acest proiect sunt Canarului, Morii, Ghiocei, Petrolului, Mare, Narciselor, Crizantemelor, Lebedelor, Sabinelor, Sirenei, Garii din Lumina si strazile Teilor, Viitorului si Linistei din satul Oituz.

Valorea totala a proiectului ce urmeaza sa fie finantata prin programul AFIR este de 5.450.583 lei (1.194.439 euro).

Dupa selectarea cererii de finantare urmeaza etapa aprobarii proiectului de catre Agentia pentru FInantarea Investitiilor Rurale si apoi semnarea contactului de finantare.

Valoarea totala a celor trei proiecte aprobate ce urmeaza sa primeasca fonduri guvernamentale sau europene depaseste astfel 2 milioane de euro, fonduri ce urmeaza sa fie atrase de autoritatile locale in urmatorii ani.

Trebuie mentionat faptul ca autoritatile locale au depus mai multe proiecte ce privesc dezvoltarea infrastructurii din comuna si ca se asteapta si aprobarea acestora.

Print Friendly, PDF & Email