Unele din cele mai frecvente solicitari venite din partea locuitorilor comunei Lumina se refera la asfaltarea strazilor din comuna dar si investitii ce tin de utilitati publice. Inca de la preluarea mandatului, primarul comunei Lumina, domnul Ioan Roman, a demarat mai multe proiecte pentru a raspunde solicitarilor cetatenilor.

In acest sens primarul Comunei Lumina, Ioan Roman,  a semnat un contract de finantare cu Agentia pentru Finantarea Investiilor Rurale pentru proiectul “Modernizare strazi comuna Lumina (Asfaltare) 6,442 km”. De la data semnarii acestui contract de finantare, si anume 23 ianuarie 2018, acest proiect a trecut prin mai multe faze procedurale. In prezent acesta se afla la stadiul de intocmire proiect de executie. Autoritatile asteapta demararea lucrarilor de executie in aceasta toamna.

Strazile ce vizeaza acest proiect sunt Canarului, Morii, Ghiocei, Petrolului, Mare, Narciselor, Crizantemelor, Lebedelor, Sabinelor, Sirenei, Garii din Lumina si strazile Teilor, Viitorului si Linistei din satul Oituz.

Valorea totala a proiectului  finantatat prin programul AFIR este de 5.450.583 lei (1.194.439 euro).

Totodata la data de 5 aprilie 2018 a fost semnat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Proiectul de „Modernizare (pietruire si asfaltare) strazi Comuna Lumina, cartier B3.”, ce a obtinut finantare prin programul PNDL 2. Acesta include strazile Stefan cel Mare, Cuza Voda, Mircea cel Batran, Mihai Viteazu, Independentei, Marasesti, Carol I, si Ferdinand. Lungimea totala a drumurilor ce vor fi asfaltate este de 2,8 km.

Valoarea totala a proiectului este de 3.671.520 lei din care 2.460.552 lei urmeaza sa fie contributia Ministerului Dezvoltarii iar diferenta reprezinta co-finantare de la bugetul local.

Acest proiect se afla in prezent in procedura de licitatie pentru stabilirea castigatorului lucrarilor de executie. Dupa analizarea de catre Agentia Nationala de Achizitii Publice a procedurii de licitatie, urmeaza sa fie desemnat executantul lucrarilor si demararea acestora.

Tot pe 5 aprilie a fost semnat proiectul “Extensie retele de canalizare Menajera Zona B2+ Aleea Narciselor, str. Prelungirea Iasomiei si Str. Garii, loc. Lumina”.  Acesta vizeaza introducerea sistemului de canalizare a apelor uzate pe strazile Prelungirea Iasomiei, Aleea Narciselor, Murelor, Stefan cel Mare, Mircea cel Batran, Mihai Viteazu, Cuza Voda, Carol, Independentei, Marasesti, Ferdinand, Belsugului, Dumitru Comsa. Suma finantata de la bugetul de stat pentru realizarea obiectivului de investiii se ridica la 2.590.935 lei cu TVA (575.764 euro).

Lungimea totala a retelei de canalizare este de 3.9 km iar pentru acest proiect urmeaza sa se inceapa lucrarile de executie in luna martie.

Fata de aceste proiecte ce au obtinut finantare, Primaria si Consiliul Local Lumina au initiat si aprobat alte proiecte de asflatare a strazilor din comuna ce au ca sursa de finantare fonduri din bugetul local. Spre exemplu, in prezent strada Bradului din localitate se afla in stadiu de contract de executie, lucrarile propriu-zise de turnare a covorului de asfalt urmand sa fie reluate odata ce conditiile meteo de executie lucrari vor permite acest lucru.  Lungimea acestei strazi este de 0,5 km.

Prin Hotararea Consiliului Local 71/27.03.2018 au fost aprobati indicatorii tehnico-economici pentru proiectul “Modernizare strazi comuna Lumina, strazile Berzelor si Rogozului, com. Lumina, jud. Constanta.” Astfel au fost alocate fonduri de 522250 lei din bugetul local pentru realizarea acestui obiectiv. Pentru acest proiect a fost semnat contractul de executie lucrari. Si pentru aceasta lucrare urmeaza sa se toane covor asfaltic imediat ce conditiile meteo vor permite acest lucru. Lungimea celor doua strazi este de 0,9 km.

Tot din fonduri de la Bugetul Local urmeaza sa se afalteze si strazile din cartierul de la Unitate Miliatara, respectiv Soimului, Dacilor, Patriei, Libertatii, Academiei, Militari, 9 mai, Prel. Iasomiei, Garii, Cucului, Garofitei si Frunzelor. Acest proiect se afla in stadiu de licitatie pentru excutia lucrarilor. Lungimea totata de drumuri ce vor fi asfaltate este de 2,4 km.

Primarul Comunei Lumina spune ca aceste proiecte sunt doar o parte dintr-o lista mai lunga de obiective pe care institutia pe care o conduce le are in vedere.

Desi ne-am dori cu totii ca toate strazile sa fie asfaltate si chiar daca situatia in teren nu releva foarte multe schimbari, cetatenii ar trebui sa stie ca pentru ca un proiect sa ajunga de la idee la punerea in aplicare, acesta trece prin diferite etape administrative si legislative, fiind nevoie, printre altele, de avize si autorizari din partea altor institutii, demersuri care fac ca finalizarea unor proiecte sa dureze 3-4 ani.

Lista de strazi ce nu sunt asfaltate este destul de lunga insa doresc sa ii asigur pe cetateni ca toate strazile din comuna au fost luate in considerare. Mai avem demarate proiecte si pentru celalate strazi din localitate. Nu am uitat nici de satele Oituz si Sibioara. Pe multe dintre strazi avem in derulare proiecte pentru extinderea retelei de apa si de canalizare, iluminatt public si gaze, motiv pentru care abia dupa finalizarea acestor investitii vom putea sa investim si in asfaltare.

De exemplu avem un proiect in executie pentru extinderea retelei de iluminat public pe strazile Cerealelelor, unde s-au si finalizat lucrarile in data de 12 februarie 2019 . Urmeaza strazile Tulcei, Trandafirilor si Salciilor.

Rog pe aceasta cale toti cetatenii care locuiesc pe strazile ce sunt incluse in proiecte de asfaltare sa ia in calcul sa se racordeze cat mai curand posibil la retele de utilitati (apa, canalizare, gaze, curent), intrucat dupa finalizarea lucrarilor de asfaltare nu se va mai putea interveni pe strazile respective.

Stim ca lista de probleme este lunga insa sper ca cetatenii sa inteleaga ca usor, usor si cu rabdare si intelepciune vom reusi sa ducem la bun sfarsit tot ceea ce ne-am propus. Vreau pe aceasta cale sa le multumesc cetatenilor pentru intelegere si pentru sprijinul lor dar si echipei cu care am lucrat in toata aceasta perioada”, a mai spus primarul comunei Lumina, domnul Ioan Roman.

Print Friendly, PDF & Email