Stimați cetățeni,

Situația tragică din Ucraina are consecințe devastatoare asupra populației civile și a dus deja la distrugerea pe scară largă a obiectivelor civile, cum ar fi instalațiile de apă și electricitate, precum și la deplasări în masă, traume, separarea familiilor și dispariții de persoane.

Sute de mii de oameni au fugit din propria țară din calea razboiului, lăsând totul în urmă.

Autoritățile locale, cu sprijinul populației civile, s-au mobilizat exemplar și s-au implicat deja demonstrând că umanitatea nu are granițe.

Un convoi cu donații de la cetățenii din mai multe comune ale județului Constanța s-a deplasat deja în județul Tulcea .

Campania umanitară continuă, iar cetețenii care doresc să ajute o pot face în continuare în fiecare zi la Căminul Cultural din comuna Lumina, str. Mare nr. 173, intre orele 9-17.

Pentru că ne dorim însă ca ajutoarele umanitare să fie de folos, și pentru că ne dorim ca voluntarii să nu fie nevoiți să lucreze pentru sortarea donațiilor, venim cu câteva precizări.

Nevoile persoanelor afectate/refugiați din Ucraina

 • conserve: conserve de carne, peşte, pate de ficat, pate vegetal, mazăre, fasole, bulion, zacuscă, ghiveci, compot
 • cereale
 • produse instant: supe instant, fulgi de fasole, fulgi de cartofi
 • băuturi: ceai, apă, sucuri, cacao, cafea
 • apă plată
 • dulciuri, printre care biscuiți, napolitane, ciocolată
 • Hrană pentru bebeluși, precum pireuri, supe, cereale, ceaiuri, sucuri, lapte praf
 • produse îngrijire bebeluși și copii: scutece de unică folosință, șervețele umede, tetine, biberoane, creme, produse de igienă pentru bebeluși, termometre.
 • produsele medicale destinate primului ajutor – bandaje sterile, unguente, plasturi și bandaje articulare.

In cursul acestei zile, Primăria Comunei Lumina va trimite un nou transport cu donatii ce constau în saltele, aeroterme și un generator.

Donațiile cetățenilor cu produse, din cele enumerate mai sus, urmează să fie trimise cu un nou transport în cursul săptămânii viitoare.

ALTE INFORMATII UTILE

Guvernul României pune la dispoziția cetățenilor ucraineni care intră pe terioriul țării noastre în această perioadă o broșură cu informații privind obținerea azilului, dreptul la muncă, servicii medicale și alte detalii importante pentru cetățenii ucraineni.

 • Broșura în engleza poate fi accesată la link-ul
 • Broșura în ucraineană poate fi accesată la link-ul

De asemenea, pentru asigurarea asistenței umanitare refugiaților din Ucraina, instituțiile guvernamentale își coordonează acțiunile cu societatea civilă și organizațiile naționale și internaționale. Pentru mai multe informații se poate accesa platforma: https://www.gov.ro/ro/ucraina-impreuna-ajutam-mai-mult

A fost creeată și o platformă de Code for Romania în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne, Agenția ONU pentru Refugiați, Organizația Internațională pentru MigrațieConsiliul Național Român pentru Refugiați, civilii care fug de războiul din Ucraina pot găsi toate informațiile relevante pentru a căuta protecție în România. Aceasta poate fi accesată aici: https://dopomoha.ro/ro 

PRECIZĂRI CU PRIVIRE LA CAZAREA DE REFUGIAȚI DIN UCRAINA DE CĂTRE CETĂȚENII DIN COMUNA LUMINA

Va reamintim, de asemenea, ca orice cetățean al comunei Lumina care decide să ofere cazare cetățenilor refugiați din Ucraina, trebuie să ne informeze cu privire la acest lucru prin transmiterea urmatoarelor date:

 • numarul de persoane cazate
 • adresa exacta unde persoanele refugiate sunt cazate

Informarea se poate face atat la sediul Primariei Comunei Lumina, telefonic la 0241251828, pe email la contact@primaria-lumina.ro, sau folosind formularul de contact de pe site.

Print Friendly, PDF & Email