Stimați cetățeni,

De-alungul timpului instituția noastră a primit numeroase reclamații cu privire la situația transportului public de călători. Fie că a fost vorba de condițiile de transport, fie că a fost vorba de respectarea traseului și a graficului de circulație, instituția noastră a transmis mai departe aceste sesizări către Consiliul Județean Constanța care are atributți în ceea ce privește licențierea transportului județean de persoane. Rutele 22, 22B și 22B Oituz sunt operate ca urmare a unor licențe de transport acordate de Consiliul Judetean Constanta prin intermediul Direcției Generale Administrarea Domeniului Public și Privat – Autoritatea Județeană de Transport.

Localitatea Lumina este parte a Zonei Metropolitane Constanța și a răspuns afirmativ proiectului inițiat de Primăria Municipiului Constanța de a găsi soluții pentru locuitori în ceea ce privește transportul public local de persoane.

Între obiectivele constituirii Zonei Metropolitane Constanța, se numara printre altele, și:
– îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii de transport, telecomunicații și energie;
– devoltarea și îmbunătațirea serviciilor publice;
– protecția mediului și dezvoltarea durabilă;

În acest sens, în cadrul unei ședințe operative, ce a avut loc în această luna, la inițiativa Primarului Municipiului Constanța, domnul Vergil Chițac, la care au participat și reprezentanți ai Primăriei Comunei Lumina, au fost discutați pașii de urmat pentru constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară cu rol în exercitarea atribuțiilor legale în domeniul serviciilor de transport public local la nivelul Zonei Metropolitane Constanța.

Scopul constituirii acestei Asociații vizează înființarea, organizarea, reglementarea, exploatarea, monitorizarea și gestionarea în comun a Serviciului public de transport local pe raza de competență a unităților teritoriale-membre.

Astfel, Primăria Municipiului Constanţa desfăşoară o analiză asupra posibilităţii introducerii transportului public local printr-un serviciu coordonat la nivelul Zonei Metropolitane Constanţa.

Din Zona Metropolitană Constanţa fac parte:
• Municipiul Constanţa
• Oraşele Eforie, Techirghiol, Ovidiu, Năvodari şi Murfatlar
• Comunele Tuzla, Agigea, Cumpăna, Valul lui Traian, Mihail Kogălniceanu, Lumina, Poarta Albă, 23 August, Costineşti şi Corbu

În vederea analizei oportunităţii proiectului de dezvoltare a transportului metropolitan, este de o importanţă deosebită cunoaşterea particularităţilor mobilităţii populaţiei la nivelul zonei de analiză şi a opiniei locuitorilor cu privire la transportul public.

În acest sens, rugăm toți cetățenii comunei Lumina să aibă amabilitatea de a ne răspunde la o serie de întrebări prin completarea unui formular online, disponibil la adresa:
https://forms.gle/WL6jYTFzy74WwJtz7

Vă mulțumim.